Dolar, TL karşısında rekorunu yeniliyor

Dolar, TL karşısında rekorunu yeniliyor
Siyasi gerginlik ve FED’in politikalarının olumsuz etkisi TL’nin değer kaybını hızlandırdı. Dolar, Türk Lirası karşısında saat başı rekor tazeleyerek dün 2.2124 liradan işlem gördü

Piyasalarda siyasi gerginlik etkisi devam ederken dolar bir rekor daha kırdı.  Bankalararası piyasada dolar, açılışın hemen ardından  etkisini artıran alışlarla yükselişe geçerek önce 2.21’i aştı daha sonra yeni rekorla tarihinin en yüksek seviye rekorunu 2,2124 TL’ye taşıdı. Borsa İstanbul 100 endeksi, dünü, Çarşamba günkü kapanışa göre 1.291,05 puanlık sert düşüşle, 66.843,58 puandan tamamladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,89 değer kaybederken toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Güne 2,1910 TL seviyesinden başlayan dolar, açılışın hemen ardından etkisini artıran alışlarla analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 2,20 seviyesini aşarak en yüksek 2,2124 TL’yi gördü. Analistler, dolarda 2,20 TL seviyesinin kırılmasıyla stop-loss emirlerinin devreye girmiş olabileceğini belirterek, yeni zirve yapan doların yükseliş kanalının üst bandı olan 2,2260 TL seviyesinin direnç olduğunu kaydediyor.

Değer kaybediyor

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin, konuya ilişkin değerlendirmesinde, gelişmekte olan ülkelerin para birimleriyle birlikte TL’nin de  hızla değer kaybettiğini belirterek, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi riskler ve FED tarafından gelen açıklamalardan sonra dolar/TL’de kritik seviye olan 2,20’nin kırıldığına dikkati çekti.
Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi Merkez Bankası’nın mevcut faiz pozisyonunu koruyacağı beklentisinin dolarda yükselişi tetiklediği görüşünde. Yüzde 7.75 olan faiz üst koridorunda 75 baz puan faiz artışı beklediğini belirten Bürümcekçi “Enflasyon beklentileri açısından mevcut kur seviyesi büyük risk. Merkez Bankası’nın hamle yapmayacağı beklentisi oluştuğu için bu beklenti de fiyatlanıyor. Merkez Bankası faizle ilgili duruşunu değiştirmez ise, bu kapıyı açmazsa bu rekor trendi devam eder” diye konuştu.
Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Burak Saltoğlu doların enflasyon üzerindeki kalıcı etkisinin yüzde 15 olarak hesaplandığını kurda yüzde 10’luk kalıcı kur artışının enflasyona etkisinin yuzde 1.5 olabileceğini belirtti. “Bu önemli ve olumsuz bir etki” diyen Burak Saltoğlu “Bu çekirdek enflasyona da yansıyabilecektir. Ancak son yaşanan olaylarin büyüme ve iç talep üzerindeki azaltıcı etkisini muhtemelen gelecek dönemlerde daha fazla hissedebiliriz. İç talep azalması da enflasyon uzerindeki kur baskısını sınırlayabilir.” diye konuştu.

Enflasyonda revizyon

Başbakan Yardımcısı Babacan, enflasyonu bu yıl yüzde 5,3 olarak tahmin ettiklerini ancak kurun böyle seyretmesi halinde daha yüksek bir rakamın oluşabileceğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yıllık enflasyon öngörülerinde revizyona gidilebileceğinin sinyalini verdi. 6. Büyükelçiler Konferansı’nda konuşan Babacan, “Enflasyonu bu yıl yüzde 5,3 tahmin ediyoruz. Ama kur böyle seyrederse 5,3 değil, daha yüksek bir rakam da oluşabilir” dedi.