Çeyrek altında 20 liralık vurgun

Çeyrek altında 20 liralık vurgun
Çeyrek altında 20 liralık vurgun

135 liralık ’çeyrek altın’ Darphane grevi ve düğünler yüzünden 150-160 lira arasında satılıyor. Devlet, en geç yarı

135 liralık ’çeyrek altın’ Darphane grevi ve düğünler yüzünden 150-160 lira arasında satılıyor.  Devlet, en geç yarına kadar piyasaya 4,043 ton altın verecek

 

Darphane’deki grev, sünnet ve evlilikler için düğün mevsiminin gelişi gibi sebeplerle piyasada baş gösteren altın sıkıntısı, vatandaşın fazladan para ödemesine yol açıyor. Özellikle çeyrek, yarım ve büyük altının, piyasa koşullarına göre oldukça yüksek fiyatlardan satıldığı görülüyor.
Para ve altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, vatandaşın cebinden göz göre göre fazla para çıktığını söyledi, Yıldırımtürk, “Bugünlerde altında bir bulunmamazlık söz konusu. 135 liralık altının kısa sürede 155 liraya ya da daha üstüne çıktığını gördük. Yani, altın; yaklaşık 20-30 lira kadar normal olması gereken fiyatın üzerinden satılıyor şu an.” dedi.

 


Karaborsa oldu

 


Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı İrfan Günsay, bu duruma “Altının gramı 88 lira iken 152 lira olan çeyrek altının tabela fiyatının, bugün gramı 78 liraya düşmesine rağmen aynı olduğunu belirterek, ” Şu anda 135 liradan satılması gerekirken 152 liraya çıkan çeyrek altın, karaborsa oldu “ diye karşı çıkıyor.

 


4 ton yeni altın

 


Öte yandan; piyasadaki altın karaborsasına karşı Darphane hareket geçti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü piyasaya 4,043 ton altın verecek. Bu miktar altının; en geç 16 Temmuz Salı gününe kadar piyasaya sürüleceğini belirtiliyor. Uluslararası piyasalarda onsu bin 900 dolarları gören altın, düşüşe geçerek bin 200 dolar seviyesine kadar gerilemişti. Uluslararası piyasalardaki düşüş iç piyasaya da yansımış, Nisan ayında çeyrek altının fiyatları 120 küsur liralara kadar inmişti. Ancak fiyatlardaki düşüş ile düğün, nişan ve sünnet gibi özel günlerin altına olan talebi artımasıyla fiyatlar yeniden yükselişe geçti. Şu aralar çeyrek altın 150-160 lira arasında alıcı buluyor.

 

Fiyatlar düştü, işçilik arttı

 

Külçe altında oluşan 75-80 liralık gram fiyatı, uzun dönem yatırım düşünenler için alım fırsatı olarak görülüyor. Haziran ayında külçe altının sert bir düşüş kaydederek 90 liradan 75 liraya kadar indiğini hatırlatan Nevşehirli sarrafiye işletmecisi Lütfü Pamukçu, gazeteport.com sitesindeki haberde şöyle diyor:  “Bu durum, vatandaşın sarrafa akın etmesine yol açtı. Özellikle ziynet altına gelen büyük talep ve Darphane’nin greve gitmesi sebebi ile piyasada yeterince çeyrek altın olmadığı için işçilik çok arttı. Çeyrek altın, 132 lira olması gerekirken 145-150 lira aralığına kadar yükseldi. Burada fiyatı arttıran, işçilik maliyetlerindeki artış oldu. Normalde 2 lira civarında olması gereken işçilik, 20 liraya kadar yükseldi. Bu durumu vatandaşa belirterek, gram altın almasını tavsiye ediyoruz. Gram altında işçilik 2 liradır. Bu yüzden altın yatırımcısının gram altın veya 22 ayar bilezik almasının doğru olduğunu belirtiyoruz.” dedi.
Altın fiyatlarının, ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke’nin 22 Mayıs 2013 tarihindeki açıklaması ile gerilemeye başladığını, 19 Haziran 2013’teki ikinci açıklamadan sonra ise gerilemenin hızlandığını belirten Pamukçu, “Haziran ayı boyunca altının ons fiyatı bin 180 ile bin 423 dolar arasında seyretti. Amerika ekonomisinin düzelme sinyalleri vermesi sonucunda altın, güvenli liman olma özelliğini kaybetti. Türkiye’de doların artması, altın fiyatlarının daha da düşmesini engelliyor.” şeklinde konuştu.