‘HBO Max, abone verilerini Facebook ile paylaşıyor’ iddiası ortalığı karıştırdı

‘HBO Max, abone verilerini Facebook ile paylaşıyor’ iddiası ortalığı karıştırdı
Çok yakında ülkemizde de faaliyetlerine başlayacak HBO Max, abone izleme geçmişlerini Facebook ile mi paylaşıyor?

İzleme geçmişi verilerini paylaşıyor mu?

ShiftDelete''den alınan bilgilere göre; Dijital dönüşümün lokomotifi internetin gelişimi ile televizyonlarda ve sinemalarda izlediğimi yapımlar da dijitalleşmeye başladı. Bu kapsamda Netflix, Disney+ ve Amazon Prime gibi platformlar hayatımıza girdi. Aylık belirli bir ücretle abonelerine hizmet veren bu platformlar, bazen kullanıcıları tedirgin eden davalarla da gündeme gelebiliyorlar.

Kısa süre önce bunlara bir yenisi eklendi. Çok yakında ülkemizde de faaliyetlerine başlayacak HBO Max, abone verilerini izinsiz olarak Facebook ile paylaştığı gerekçesi ile toplu davalarla karşı karşıya kaldı. İşte ayrıntılar…

HBO Max, abone verilerini Facebook ile paylaşıyor mu?

Variety’nin haberine göre HBO Max, Video Gizliliğini Koruma Yasası’nı ihlal ederek abonelerinin onayını almadan izleme geçmişi gibi bazı kullanıcı verilerini Facebook ile paylaştığı gerekçesi ile dava edildi.

Bu noktada Facebook ile reklam iş birliği bulunan HBO Max, iddialara göre abone izleme geçmişi başta olmak üzere bazı hassas verileri profilleriyle bağlantı kurulması ve ilgili reklamların gösterilebilmesi için sosyal medya platformuyla paylaştı.

Bildiğiniz üzere HBO, diğer web sitelerinde olduğu gibi kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilmek için çerezleri kullanıyor. Bu durumda kullanıcılarını kesinlikle bilgilendirmesi gerekiyor. Video izleme geçmişlerini paylaşmak ise Video Gizliliğini Koruma Yasası kapsamında ayrı bir izin gerektiriyor. Burada standart gizlilik politikaları yeterli olmuyor.

Geçtiğimiz günlerde Angel McDaniel ve Constance Simon adlı iki HBO Max abonesi tarafından açılan toplu davanın sonucunda HBO’nun haksız bulunması halinde TikTok gibi platformlarda olduğu gibi milyonlarca dolarlık cezalarla karşı karşıya kalması gündeme gelebilir.