Kendini karşı tarafa sevdirmek isteyen insanlar daha az konuşuyor

Kendini karşı tarafa sevdirmek isteyen insanlar daha az konuşuyor
Virginia Üniversitesi'nden bilim insanları ilginç bir araştırmaya imza attı. Yapılan araştırmalar sonucunda ilk buluşmada katılımcıların karşısındaki kişiyi etkilemek için daha suskun kalmayı tercih ettiği gözlemlendi.

Personality and Social Psychology Bulletin adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan araştırmada insanların, biriyle ilk kez konuşurken olması gerekenden daha fazla sessiz kaldıklarını açıkladı.

Fakat sosyal psikolog Quinn Hirschi, çoğu insanın ilk izlenimlerinin bu şekilde oluşturmadığını duyurdu. Bulgulara göre aslında, bu sohbetler sırasında çok konuşmak karşıdaki kişinin sevimsiz gözükmesine sebep oluyor.

IndependentTürkçe''den aktarılan bilgilere göre; Hirschi, "Bazılarının kendileri hakkında konuşmayı sevdiğini, diğer insanlarınsa böyle yaparsak bize yaklaşmak istemeyeceğini düşünüyoruz" şeklinde kendini ifade etti.

Makalede de konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

İnsanlar sohbet süresinin yarısından daha az konuşurlarsa sevileceklerine inanıyor. Oysa aslında yarısında veya daha fazlasında konuşurlarsa daha çok seviliyorlar.

İlk başta iki adımda gerçekleştirilen çalışmada önce 95 lisans öğrencisi, sonra da 110 katılımcı kullanıldı. Bu kişilerden önceden tanımadıkları biriyle sohbet ettiklerini ve onları etkilemeye çalıştıklarını hayal etmeleri istendi.

Daha sonra üçüncü aşamaya gelindi. Bu aşamada da 118 katılımcı yer aldı. Katılımcılardan bu kez hayal etmeleri istenmedi. Bunun yerine birbirleriyle sohbet etmelerine izin verildi.

Bu aşamada katılımcılar, zamanın yüzde 30''u, yüzde 40''ı, yüzde 50''si, yüzde 60''ı veya yüzde 70''inde konuşacak kişiler olarak gruplara ayrıldı. Bulgular, bir kişi ne kadar çok konuşursa o kadar sevimli bulunduğunu gösterdi.

Hirschi ve meslektaşları, katılımcıların doldurduğu anketleri ve çalışma sırasındaki davranışlarını inceledi. Böylece katılımcıların karşısındaki kişiyi etkilemek için daha suskun kalmayı tercih ettiği gözlemlendi.

Bunun bir yanılgıdan ibaret olduğunu vurgulayan Hirschi, "Elbette sohbetin yüzde 100’ünde konuşmanın en iyi strateji olduğunu söylemiyoruz" açıklamasında bulundu:

Sadece insanları güvensizlikten biraz uzaklaştırmaya çalışıyoruz.

İlgili Haberler