Vitamin deposu kepse yemeği... Mutlaka deneyin

Vitamin deposu kepse yemeği... Mutlaka deneyin
Dünya haritası sınırlarla çizilidir ancak hiçbir mutfak kültürü, haritalarla sınırlı kalmaz. Türkiye gibi çok çeşitli kültürlerin yaşadığı ülkelerde de durum böyle... Edirne'den Ardahan'a kadar birçok ürün, Türk vatandaşlarının mutfağını süslüyor... İşte o ürünlerden biri olan, aslen Arap mutfağından çıkma vitamin deposu kepse pilavının tarifi...

Dünya haritası her ne kadar sınırlarla çizili olsa da insanlar gibi yemekler de coğrafyalardan coğrafyalara sürükleniyor. İnsanların kültür alışverişlerinin en önemli örneklerinden biri de yemekler... Farklı coğrafyaların yemekleri, bambaşka coğrafyaların mutfaklarında yer bulabiliyor. 

O yemeklerden biri olan kepse aslen Arap mutfağına ait olan, özellikle Suriye, İran, Lübnan gibi ülkelerde sıkça pişirilen enfes bir pilav. Ama dedik ya mutfak sınır tanımaz diye, işte oralardan gelmiş ve kendisine Hatay mutfağında hatırı sayılır bir yer edinmiş bir yemek. 

Bol baharatlı, yasemin pirinciyle yapılan, dumanı üstünde rengarenk rengi ile iştahı daha da açan bir pilav... Üstünde de nar gibi kızarmış, derisi çıtır çıtır olmuş, yeme de yanında yat dedikleri bir tavuk. İşte mutluluk, işte hayatın anlamı budur diyeceksiniz. Hep yeseniz bıkmayacağınızı garanti ediyoruz. Haydi mutfağa, baharatları hazırlayın, pirinci bol suyla yıkayın. Akşama kepse pilavı ziyafeti var! 

KEPSE PİLAVININ TARİFİ:

Pilavı için

  • 2 su bardağı jasmine (yasemin) pirinç

  • 1 adet soğan

  • 2 çay bardağısıvı yağ

  • 2 adet domates

  • 1 adet havuç

  • 1 adet tatlı kırmızı biber

  • 8 dişsarımsak

  • 1 tutamsafran

  • 1 adettane zencefil

  • 3 adetsivri biber

  • 4,5 su bardağısu

  • 1 adetçubuk tarçın

  • 1/2 çay kaşığıkarabiber

  • 4 adetkaranfil

  • 5 adetkakule

  • 1/2 çay kaşığıkimyon

  • 1 tatlı kaşığıtuz

  • Tavuğu için:

  • 1 adetbütün tavuk

  • 2 yemek kaşığıdomates salçası

  • 1/2 su bardağısıvı yağ

  • 1 adetlimonun suyu

  • 2 çay kaşığıtuz

  • 2 adetkaranfil

  • 8 dişsarımsak

  • 3 adetkakule

  • 2 su bardağısu

KEPSE PİLAVI İÇİN PÜF NOKTA

Kepse pilavının etli ve tavuklu olarak yapılan versiyonları mevcut, biz tavuklu olanı tercih ettik , siz damak zevkinize göre etli de yapabilirsiniz. Bazı aktarlarda “kepse baharatı” adı altında, pilav için gerekli olan baharatları hazır bir şekilde bulabilirsiniz. Yine damak zevkinize göre pişmeye yakın içerisine kuru üzüm ya da besni üzümü de ilave edebilirsiniz. 

KEPSE PİLAVI NASIL YAPILIR? 

Tavuk için: 

  1. Öncelikle tavuğu bir fırın kabına alın ve her yerini ellerinizi kullanarak tuzla ovun. Yarım limonun suyunu da üstüne sıkıp biraz daha ovun ve bir kenarda dinlenmeye bırakın.

  2. Derince bir kabın içinde domates salçasını 2 su bardağı su ile seyreltin. Kalan yarım limonun suyunu içine sıkın ve sıvı yağı da ilave edin.

  3. 8 diş sarımsağı içine rendeleyin, kakule ve karanfil tanelerini de ilave edip, güzelce karıştırın. Hazırladığınız bu sos tavuk için.

  4. Kenarda beklettiğiniz tavuğu alın ve bu sosu üstüne gezdirin. Üstünü alüminyum folyo ile kaplayın, üstüne bıçakla birkaç hava deliği açın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında verin.

  5. Üstü folyoyla kapalı olarak 1 saat pişirin, sürenin sonunda folyoyu alın ve tavuğu tekrar fırına verip üstü kızarana dek yaklaşık 20 dakika daha pişmeye bırakın.

  6. Tavuğun üstünün kızarması için, fırın kabının içindeki suyundan bir kaşık yardımıyla, folyoyu çıkardıktan sonra, tavuğun üstüne gezdirin. 

  7. PİLAV İÇİN: 

  8. Safranı bir kasenin içinde az bir miktar suyla ıslatın ve bir kenarda bekletin.

  9. Sıvı yağı bir pilav tenceresine alıp ısıtın ve içine ince ince doğradığınız soğanları ilave edin. Pembeleşinceye dek kavurun.

  10. Kırmızı biber ve sivri biberleri ince ince doğrayın, havucu rendeleyin, sarımsakları rendeleyin, domatesleri küp küp doğrayın ve hepsini pembeleşen soğanların üstüne ilave edip, havuçlar yumuşayana dek kavurun.

  11. Tüm baharatları ve sulandırdığınız safranı suyuyla birlikte karışıma ilave edin. Birkaç kez kavurun.

  12. Yıkadığınız pirinçleri ve salçayı da ekleyin. Güzelce karıştırın. 4,5 su bardağı kaynar suyu da ekleyip, ocağın altını kısın ve pişmeye bırakın.

  13. Yaklaşık 10 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol edin ve duruma göre bir müddet daha pişmeye bırakın. Bu aşamada dilerseniz pilavınıza suda bekletilmiş kuru üzüm ya da besni üzümü de ilave edebilirsiniz.

  14. Pişen ve demini alan pilavınızı genişçe bir servis tabağına ya da bir tepsiye alın. Üstüne tavuğu yerleştirin ve sıcak sıcak servis edin.

Kaynak: Yemek.com  

 

 

 

Günün Karikatürü
Yeniçağ karikatur / Emre Ulaş