Vücudunuza iyi bakmadığınızı gösteren 10 sessiz işaret

Vücudunuza iyi bakmadığınızı gösteren 10 sessiz işaret
Vücudumuz olağandışı bir durum olduğu anda bunu bize bazı sinyaller ile belli eder. Bu sinyallere dikkat edilmezse ilerde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte o sinyaller…

 

UNUTKANLIK

Unutkanlık hastalığı sadece ileri yaşlarda değil genç yaşlarda da görülebilir.

Unutkanlık, bellekte bulunan bilgilerin bir şekilde yok olması sürecidir. Bu bazı hastalıklar sonucunda olabilir. Ama her unutkanlık da bir hastalık göstergesi değildir.

Bazı günlük eylemleri yapmakta zorlanma; sık ve rutin yapılan işleri yapmakta güçlük, yakın kişilerin adlarının ve kim olduklarının hatırlanmaması, iş yerinde önceden kolaylıkla yerine getirilen işlevleri yapamama, önemsenmesi gereken durumlarıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında mutlaka bir tıbbi değerlendirme yapılması gerekir.

Beyin sisi olarak da adlandırılan bu durumun nedenlerinden biri bilişsel sorunlara yol açan hormonal dengesizlik olabilir. Unutkanlığınızın nedeninin ne olup olmadığını görmek için hormonlarınızı ve tiroid fonksiyonunuzu kontrol ettirin.

 

DÜŞÜK CİNSEL DÜRTÜ

Cinsel isteksizlik hemen hemen her bireyde zaman zaman görülebilen sorunların başında gelir. Kadın ve erkeklerin sağlık bir cinsel hayat sürmelerine engel olabilen bu rahatsızlık psikolojik, kültürel, sosyal ve çoğu zaman tıbbi durumlara bağlık olarak gelişebilir. Cinsel dürtünüz yoksa, sorun hormonlarınızda da olabilir. Ve bu durumda ilk adım bir doktora danışmak ve hormonları analiz ettirmektir.

 

STRES

Hepimiz stresin etkisinde kalırız. İnsanların kendilerini stresten tamamen arındırması imkânsızdır. Stres, kişinin bedensel, ruhsal ve zihinsel sınırlarının zorlanması sonrasında ortaya çıkan gerginlik ve sinir hissidir. Stres kişilerin çevresi ile olan uyumunu bozar ve kişilerin kapasitesini zorlar.

Yüksek düzeyde stres hormonları aşırı kilo alımına da neden olabilir ve bu sorun özgüven eksikliği, hayal kırıklığı ve enerji eksikliği ile sonuçlanabilir. Daha az stres, genel sağlığınızda ve yaşam kalitenizde mutlaka iyileşmeye yol açacaktır.

 

SÜREKLİ UYKU HALİ

Gün içinde sürekli uyku halindeyseniz bu bir hastalık habercisi olabilir. Sürekli uyku hali psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir. Uykucu hastalığı olarak bilinen sürekli uyuma isteği tıp literatüründe “narkolepsi” olarak ifade edilmektedir. Halsizlik ve uyuma isteği uzun süre devam eden kişilerde bu hastalık tespit edilmektedir. Sürekli uyku hali nedenleri bulunduktan sonra tedavisi olan bir rahatsızlıktır.

 

BACAKLARDA  KRAMP

Kramplar esas olarak kaslarımızı hareket ettirdiğimizde oluşan kasılmaların bir benzeridir ancak kramp söz konusu olduğunda bu kasılma istem dışı, son derece şiddetli, ağrılı ve uzun sürelidir.

Krampların sık sık ortaya çıkması düşük magnezyum seviyelerini gösterebilir. Bir süre sonra magnezyum eksikliği, kalp aritmisi gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunu çözmenin ilk adımı badem, kabak çekirdeği veya muz gibi magnezyum açısından zengin gıdaların tüketimini artırmaktır.

Vücudun susuz kalması, kullanılan bazı ilaçlar ve kanda kalsiyum, magnezyum, potasyum düşüklüğü kramplara neden oluyor.

 

KOLLARDA VE BACAKLARDA KARINCALANMA

Vücutta karıncalanma hissi sinirler üzerinde meydana gelen baskı ve sıkışma nedeniyle ortaya çıkar ve pek çok rahatsızlık sinir hasarına ve dolayısıyla karıncalanmaya yol açabilir.

 

ÇOK KURU CİLT

Derinin normal işlevini yerine getirebilmesi için sağlıklı olması gereklidir. Çeşitli nedenlerden dolayı cilt sağlığını kaybedebilir. Cilt kuruluğu bunlardan biridir. Nemlendiriciler işe yaramıyor, yıkadığınız anda cildiniz kağıt gibi kuruyor, pul pul dökülüyorsa kuru cilt tipine sahipsiniz. Çok Kuru Ciltte T bölgesi de dahil olmak üzere yüzün tamamı kurudur. Kızarıklık, kaşıntı ve gerginlik sebebiyle yer yer cilt çatlakları oluşur.

 

SİVİLCE

Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Akne oluşumunda; genetik, beslenme, çevresel faktörler ve hormonların rolü vardır. Her iki cinste de testesteron hormonunun rolü bilinmektedir.

 

KRONİK YORGUNLUK

Geçmek bilmeyen yorgunluğunuzun sebebi kansızlık da olabilir depresyon da. Kişi kendisini sürekli olarak yorgun ve halsiz hissediyorsa ve bu durum 6 ayı aşkın bir süredir devam ediyorsa kronik yorgunluk sendromuna sahip olabilir. Kronik yorgunluk kişinin fiziksel aktivitelerini etkileyebileceği gibi aynı zamanda psikolojik olarak da tehdit oluşturmaktadır.

Eğer altta yatan başka bir hastalık yorgunluğa sebep oluyorsa bir an evvel tedaviye başlanması önerilmektedir.

 

DEPRESYON

Kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü durumudur. Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir.

Sürekli üzgün hissetmek, uykuya dalmada zorluk, sık uyanma veya aşırı uyuma, konuşmada ve hareketlerde yavaşlık, değersiz ve suçlu hissetmek, günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı, sürekli yorgun hissetme gibi belirtilerin birkaçı en az iki haftadır devam ediyorsa bir psikiyatri hekimine müracaat etmek gerekir.

İlgili Haberler