Virüsler arası yaşam desteği

Virüsler arası yaşam desteği
Virüsler arası yaşam desteği

Virüs tarama programlarına güvenmeyin: Microsoft’un araştırmasına göre, virüsler birbirine yardımcı olarak bağışıklık kaza

Virüs tarama programlarına güvenmeyin: Microsoft’un araştırmasına göre, virüsler birbirine yardımcı olarak bağışıklık kazanıyor ve silinmekten kurtuluyor

 

Microsoft’un yaptığı araştırma, iki bilgisayar virüsünün birbirilerine yardımcı olarak, silinmekten kurtulduklarını ortaya çıkardı. İki virüs de, sürekli diğerinin en yeni sürümünü yükleyerek, virüs tarama programlarını aşmayı başarıyor. Virüslerin yeni hali, tarama programları tarafından henüz tanınmadığı için, bu iki virüs de etkiledikleri bilgisayarlarda kalmayı sürdürebiliyor. Etkiledikleri bilgisayarları, hırsızların kullanımına açan virüsler, satılabilecek verilere ulaşıma olanak sağlıyor ya da başka bilgisayarlara saldırılarda kullanılabiliyor. İki virüs arasındaki “yaşam destek ortaklığı”, Microsoft’un tehlikeli yazılımlar uzmanı Hyun Çoi’nin yazdığı bir blogda açıklandı. Çoi, Windows işletim sistemini etkileyen iki virüs Vobfus ve Beebone’un çok büyük oranda birlikte bulunduklarını söyledi. Çoi, hedef alınan bilgisayarı öncelikle Vobfus’un etkilediğini, yüklendiği bilgisayarlarda gizlenmek için farklı taktikler uyguladığını açıkladı.

 


Siber suç ortaklığı

 


Sahte internet linkleri aracılığıyla ya da aynı ağ üzerindeki başka bilgisayarlardan yayılabilen Vobfus, bellek cihazlarında gizlenerek de bilgisayarlara bulaşabiliyor. Vobfus, herhangi bir bilgisayara girdikten sonra, otomatik olarak Beebone adlı diğer virüsü de yüklüyor. Beebone, yüklendiği bilgisayarın, “botnet” adı verilen, virüsten etkilenmiş diğer bilgisayarların arasına katıyor. Hyun Çoi, bu aşamadan sonra iki virüsün birlikte çalıştıklarını ve belli aralıklarla, diğer virüsün en yeni sürümünü bilgisayara yüklemeye başladıklarını belirtiyor. Çoi, “siber suç ortaklığı” diye tanımladığı bu işbirliği sayesinde, iki virüsün de tarama programlarını atlatmayı başardıklarını belirtiyor. Microsoft’un uzmanı Çoi, “Vobfus, belirlenip imha edilse bile, henüz belirlenememiş bir Beebone virüsünü yüklemiş olabilir. Bu durumda, Beebone, sırası geldiğinde, otomatik olarak Vobfus’un en son sürümünü yükleyerek bilgisayarı etkilemeye devam edecektir” dedi. Bu iki virüsün, sıkı bir ilişki içinde olduklarını vurgulayan Çoi, bu “yaşam destek ortaklığı” sayesinde Vobfus’un ilk ortaya çıktığı 2009’dan beri tamamen ortadan kaldırılamadığını söyledi. Bilgisayar ağları üzerinden kolaylıkla yayılabildiği için Vobfus’u yenmenin oldukça güç olduğunu belirten Hyun Çoi, internet linklerine tıklarken dikkatli olunması ve Windows işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda “otomatik yürüt” (autorun) seçeneğinin hizmet dışı bırakılması gerektiğini söyledi.

 

Virüslerin çeşitleri

 

Bilgisayar virüslerini, genel olarak 2 grupta toplamak mümkün:
1. Dosyalara bulaşan virüsler: Bu gruba girenler, genellikle, kullanıcının çalıştırdığı programlara bulaşır. Programların virüslenmesi iki yolla olur: Ya virüs kodu bilgisayarın hafızasına yerleşmiştir ve her program çalıştırılışında o programa bulaşır; ya da hafızaya yerleşmeden sadece “virüslü program her çalıştırılışında” etkisini gösterebilir. Ancak, virüslerin çoğu kendini bilgisayarın hafızasına yükler.
2. Bilgisayarın sistem alanlarına bulaşan virüsler: Bu gruba giren virüsler ise, bilgisayarın ilk açıldığında kontrol ettiği özel sistem alanlarına ve özel sistem dosyalarına yerleşirler. Bazi virüsler ise her iki şekilde de zarar verebilir: Kimisi, virüs arama programları tarafından saptanmamak için bazı “gizlenme” teknikleri kullanırlar (Stealth Virüsleri). Bazı tür virüsler ise, çalıştırıldığında kendine benzer başka virüsler üretir (Polymorphic virüsler).

 


Olası zararlar

 


Bilgisayar virüsleri, ekranınıza can sıkıcı mesajlar çıkararak çalışmanızı bölebilir / engelleyebilir. Bilgisayarınızın hafızasını ve / veya disk alanını kullanarak bu kaynaklara verimli olarak erişiminizi engelleyebilir. Kullandığınız dosyaların içeriklerini bozabilir / silebilir. Kullandığınız bilgisayar programlarını bozabilir, çalışmalarını yavaşlatabilir.
Sabit diskinizin tamamını ya da önemli dosyaların olduğu kısımlarını silebilir.