7 bin petrol kuyusu için Bağdat ile sıkı pazarlık

7 bin petrol kuyusu için Bağdat ile sıkı pazarlık
7 bin petrol kuyusu için Bağdat ile sıkı pazarlık

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak’ta 7 bin petrol kuyusunun açılması için Bağdat hükümeti ile

Enerji  Bakanı Taner Yıldız, Irak’ta 7 bin petrol kuyusunun açılması için Bağdat hükümeti ile
görüştüklerini , Basra’dan kuzeye doğru bin 200 kilometrelik boru hattının da inşa edileceğini söyledi

Türkiye , Irak petrollerinden daha fazla pay almak için Kuzey Irak’ın yanısıra, Bağdat ile de kıyasıya pazarlığını sürdürüyor... Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Kuzey Irak’tan aldığımız petrolde rakamlar mütevazı. Ancak Basra’da 350 milyon dolarlık 40 kuyunun daha açılması için anlaşma imzaladık” dedi. Irak’ın tamamında 7 bin kuyunun açılması için merkezi hükmetle çalışmalara da devam edildiğini söyleyen Yıldız, Türkiye’nin Irak’ın tamamında iş yaptığını ve Irak’ın büyümesine katkı koyduğunu vurguladı.

 

Basra’dan boru hattı
Türkiye’nin Irak’ın toprak ve yönetim bütünlüğüne dikkat ettiğini ve iki ülke arasında geliştirilecek projelerde merkezi hükümetin görüşlerinin önemsendiğini ifade eden Yıldız, Türkiye’nin Irak’ta yapacağı çok iş bulunduğunu, gündemdeki Basra’dan kuzeye doğru bin 200 kilometrelik boru hattının da bunlardan biri olduğunu dile getirdi. Bakan Yıldız, İran’dan alınan petrol miktarının azaltılmasının yeni kaynaklarla telafi edilip edilmediği sorusu üzerine “İran’dan azaltılan petrol miktarının Libya ya da Suudi Arabistan gibi ülkelerden karşılanabileceğini daha önce söylemiştim. Irak’tan da 3.5 milyon ton petrol alıyoruz ” cevabını verdi.
Batı Hattı’nda BOTAŞ tarafından 5,1 milyar metreküplük gazın alımının tamamlanmasıyla özel sektörün anlaşma imzaladığı 6 milyar metreküplük gazı Türkiye’ye ulaştırabileceğini belirten Yıldız, bu uygulamanın başlamasıyla Türkiye ile Rusya arasında 3,1 milyar metreküplük gazın “al ya da öde”  yöntemiyle alakalı geriye dönük hesabının kalmayacağını vurguladı.  Bu yılın sonunda Rusya ile 2013 ve 2014 yılları arasında da İran’la “al ya da öde” yönteminden kaynaklanan yükümlülüğün kalmayacağını bildiren Yıldız,
“Azerbaycan ile de büyük bir miktar olmayan gaz için geçerli olan bu şekildeki anlaşma 2014’e kadar bitirilmiş olacak” dedi.

 

“İran ile tahkime devam”
İran ile doğalgaz fiyatında indirim konusunda tahkim sürecinin devam ettiğini bildiren Yıldız, “İran, doğalgazda bir indirim teklifinde bulundu ama bu bizim beklediğimiz indirim miktarı değil. Bizim talep ettiğimiz rakam oluncaya kadar tahkim sürecine devam edeceğiz. Tabii İran tarafından yeni bir teklif gelirse bunu değerlendiririz” dedi.