Anneliği, gebe okulunda öğreniyorlar

Anneliği, gebe okulunda öğreniyorlar
Kamu hastanelerinde yürütülen Gebe Okulu Programı'na katılan anne adayları, gebelik, bebek bakımı, emzirme, lohusa bakımı, nefes egzersizleri gibi konularda eğitim alıyor

Anne adaylarının hamilelik sürecini daha bilinçli ve sağlıklı geçirmesi amacıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başlatılan Gebe Okulu Programı'na katılanlara, gebelik, bebek bakımı, emzirme, lohusa bakımı, nefes egzersizleri ve beslenme gibi konularda eğitim veriliyor.  Kursiyerler, uygulamalı eğitimleri oyuncak bebekler üzerinden alıyor. Oyuncak bebekleri yıkayan, altını değiştiren ve emzirme pozisyonunda tutmaya çalışan anne adaylarının, bebek bakımı konusundaki öz güvenleri de artıyor.

UYGULAMA 2008'DA BAŞLADI

Eğitimlere, 2014'te 22 bin 336, 2015'in ilk 9 ayında ise 8 bin 659 anne adayı katıldı. Gebe Okulu Programı eğitmenlerinden Arife Aydın, yaptığı açıklamada, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2008'de başlatılan uygulamanın, anne ve çocuk sağlığında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Eğitimlerin 15-20 kişilik gruplar halinde verildiğini belirten Aydın, "Gebe Okulu eğitimlerine katılanların önceki ve sonraki tavırlarında, düşüncelerinde önemli değişimlerin olduğunu gözlemliyoruz. Anne adaylarının kendilerine olan öz güvenlerinin arttığını, doğum veya doğum sonrası korkularının asgari seviyeye indiğini hatta yok olduğunu gözlemledik" dedi. 
Aydın, anne adaylarına yönelik eğitimlerinin başarılı sonuçlar vermesinin, projenin amacına ulaştığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.

ADAYLAR TECRÜBE KAZANIYOR

Aydın, anne adaylarına gebelik, bebek bakımı, emzirme, lohusa bakımı, nefes egzersizleri ve beslenme konularında eğitim verdiklerini söyledi. "Verilen dersler sayesinde anne adayları tecrübe kazandı, özellikle ilk kez bebek sahibi olacak annelerimizin yaşadıkları heyecan ve stres azaldı" diyen Aydın, bazı anne adaylarının eğitimlerle kazandıkları tecrübe sayesinde ikinci çocuğu düşündüğünde yeniden programa katıldığını vurguladı.Aydın, eğitimlerin gebelik haftasına göre belirlendiğini dile getirdi. 

KENDİME GÜVENİM ARTTI

Eğitimlere katılan anne adaylarından Dr. Elif Yılmaz Güleç de doğum öncesi yaşadığı stresi eğitimler sayesinde aştığını belirterek, "Ben de bir doktorum ama annelik farklı bir duygu. Burada oyuncak bebeklerle gördüğümüz uygulamalı derslerde bile heyecanlanıyorum. Oyuncak bile olmasına rağmen onu yıkamak, sarıp kucağınıza almak çok farklı bir duygu. Buraya gelmeden önce stres yapıyordum fakat şimdi kendime olan güvenim arttı" dedi.
Anne adayı Zübeyde Temur ise eğitimlerin kendisi için önemli olduğunu belirterek, çevresindeki her anne adayına eğitimlere katılma tavsiyesinde bulundu. Bu arada, Gebe Okulu Programı'na katılan anne adaylarına sertifika da veriliyor. (AA)