Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Armağan KULOĞLU

Armağan KULOĞLU

İki taraflı terör

Bir taraftan IŞİD, diğer taraftan PKK, Türkiye iki taraflı terör saldırısıyla karşı karşıya. Çok sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz. Sorunların aşılması için yeni teşebbüsler gerekiyor.

Kilis'e mermiler düşüyor!

Hayır! Kilis'e artık mermi düşmüyor, hedef gözetilerek ateş ediliyor. Bir zamanlar IŞİD bölgede etkinlik ve saha kazanmak için PYD ve diğer güçlerle savaşırken atılan mermilerden bazıları Türk topraklarına düşüyordu. O zaman dahi atışın geldiği yer tespit edilip misliyle karşılık veriliyor ve bu durum yetkili merciler tarafından da açıklanıyordu.

Ancak şimdi durum tamamen farklı ve başta Kilis olmak üzere Türkiye'de sınır bölgesindeki yerleşim bölgeleri hedef alınarak ateş edilmektedir. Bu saldırılar sonucunda 21 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, birçoğu da yaralanmıştır. Bu tecavüzlere karşı, sadece top ve 'çok namlulu roket atar' atışlarıyla karşılık verilmektedir. Bir keresinde insansız hava aracı kullanılmıştır. Bu tepki yeterli değildir. Güvenliğimiz, prestijimiz ve egemenlik haklarımız gereği yeni yöntemlerin uygulanması gerekmektedir.

Kısıtlayıcı Rusya faktörü

IŞİD saldırılarına karşı top ve çok namlulu roket atar atışlarından çok daha fazla imkâna sahip olmamıza rağmen, bunları kullanamamamızın sebebi Rusya faktörüne bağlanmaktadır. Rusya'yla yaşanan uçak krizinden sonra Rusya'nın bölgeye getirdiği S-300 ve 400 füzelerinin, Türk Hava Kuvvetlerinin kullanılmasına engel teşkil ettiği söylenmektedir. Elimizdeki füzelerin kullanılmasının ise hedef açısından uygun olmadığı, ayrıca bunun bir füze savaşına yol açabileceği ifade edilmektedir.

Komşu ülkeden gelen tehdidin önlenmesi öncelikle o ülkeye aittir. Ancak o ülke kontrolü kaybetmişse, bu tehdidi önlemek uluslararası hukuk ve BM usulleri gereği bizim hakkımızdır. Rusya'nın bu konuda hiçbir hak ve hukuku yoktur. Bu konunun derhal BM'ye götürülmesi gerekir.

Koalisyona kısıtlama, NATO'ya çağrı

Türkiye IŞİD'le olan mücadelede koalisyon üyesidir. Ayrıca koalisyon güçlerine, İncirlik başta olmak üzere birçok kolaylıklar ve imkânlar sağlamıştır. Bu nedenle koalisyon güçleri Türkiye'ye müteveccih bu tehdidi önlemek mecburiyetindedir. Bu durumda Türkiye'nin koalisyon ülkeleri nezdinde harekete geçmesi, onları zorlaması, yeterli reaksiyonu göstermiyorsa onlara verdiği imkânları, İncirlik başta, kısıtlama yoluna gitmesi gerekmektedir. Halen verdiği destek yetersiz ve etkisi zayıftır.

Diğer taraftan NATO üyesi olması sıfatıyla, NATO'daki haklarını da kullanmak için teşebbüste bulunmalıdır. Tehdidin kalktığı bahanesiyle geri giden Patriot Füzelerinin geri gelmesini talep etmelidir. Egemenlik haklarını kullanmak için de kimsenin himmetine muhtaç olmadığını ortaya koyan bir yaklaşım sergilemeli, diplomasiyi de bu yönde kullanmalıdır. Türkiye, Kilis ve çevresindeki bu tehdide karşı daha etkin ve kararlı davranmalıdır.

PKK terörüne karşı çok yönlü mücadele

PKK terör eylemlerini kırsal alandan şehirlere kaydırmış, "tarihi yanlışlık" çözüm sürecinden istifadeyle, şehirlerde her türlü direniş hazırlığı yapmıştır. Güvenlik güçleri bu teröristleri temizleme faaliyetine kahramanca devam etmektedir. Nihai başarıya ulaşılacağından şüphe yoktur. Ancak tarihi yanlışlığın bedeli ağır olmakta, bedelini de bunu yapanlar değil, güvenlik güçleri/Türk Milleti ödemektedir.

PKK'nın bundan sonra, fırsat ve imkân buldukça kırsal alanda da eylemler yapabileceği, bunu da daha çok pusu ve baskın tarzında gerçekleştirebileceği dikkate alınmalıdır.

Örgüt zayıflamış olmasına rağmen bütün gücünü kullanarak, devleti yeniden çözüm sürecine sürüklemeyi hedeflemekte, uluslararası kamuoyunu bu konuya yöneltmeye çalışmakta, Meclis'teki siyasi temsilcisi de bunu desteklemektedir. Bu nedenle mücadelenin uluslararası boyutta da yürütülmesi elzemdir. Barzani'nin kılını kıpırdatmaması da dikkate alınmalıdır.

Bu tehditler ve daha birçok sorun varken, yeni anayasa, başkanlık, partili cumhurbaşkanlığı konularının öncelikli olarak gündemde tutulmasını Türk Milletinin sorgulaması gerekmez mi? Koyun can derdinde, kasap..

Yazarın Diğer Yazıları