Obama yeniden seçilince, Orta Doğu karıştı

Obama yeniden seçilince, Orta Doğu karıştı
Obama yeniden seçilince, Orta Doğu karıştı

Emekli Büyükelçi Onur Öymen ve CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Orta Doğu’daki sıcak gelişmeleri Yeniçağ’a

Emekli Büyükelçi Onur Öymen ve CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Orta Doğu’daki sıcak gelişmeleri Yeniçağ’a değerlendirdi.
Barack Obama yeniden ABD Başkanı  seçilir seçilmez, İsrail Gazze ve Suriye’ye  saldırdı. ABD seçimlerinin hemen ardından Orta Doğu’da yaşanan bu hareketliliğin tesadüf olmadığını dile getiren emekli Büyükelçi Onur Öymen, asıl riskin İran’ın içine çekileceği bir çatışma olduğunu söyledi. Öymen, “Genel çerçevenin de en önemli halkası İsrail ile İran arasındaki çatışma ihtimalidir. En büyük risk oradadır. Bugün Suriye’de yaşananları bile gölgede bırakacak bir durum olabilir” derken,  CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, “İran hedefte var mı buna bakmak lazım. İran’da Hizbullah Suriye’deki olaylar sonucu etkisini büyük ölçüde kaybetti. Hizbullah’ın ağırlığı İran açısından eksiliyor. Ancak bunun karşısında Hamas bölgede güçlendi. Hamas’ı nötralize etmeye çalışıyordur. Ondan sonra da İran gelebilir” diye konuştu.
Yeniçağ’a gelişmeleri değerlendiren Onur Öymen, şunları söyledi:
“İsrail yeniden bir gerginlik politikası izlemeye başlıyor. Belki asıl hedefleri Gazze’den ziyade İran’dır. Gazze’den de tahrik edici saldırılar var. Suriye’den de İsrail sınırına yönelik top atışları olduğu anlaşılıyor. İsrail ortamı gerginleştirip İran’a yönelik hareket yapmanın zeminini hazırlıyor. Gerek Gazze’deki Hamas örgütünün gerek İran’daki Hizbullah örgütünün İran ile çok yakın ilişkiler içinde olduğu biliniyor. Bu işi Orta Doğu’da genel çerçeve içinde görmek lazım. Mevzi bir çatışma, mevzi bir hareket gibi görmemek lazım. Bence Suriye’deki olup bitenler dahil, Lübnan, Filistin hepsini bir genel çerçeve içine oturtmak gerek. Bu genel çerçevenin de en önemli halkası İsrail ile İran arasındaki çatışma ihtimalidir.”
CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ise şunlara dikkat çekti:
 “Obama’nın seçilmesi ABD yönetiminin devam etmesini gösteriyor. Romney seçilseydi göreve 15 Ocak’ta başlayacaktı. Bu nedenle Orta Doğu’daki hareketler de durağan olacaktı. Obama zaten 4 yıldır yönetimdeydi, dolayısıyla politikalar aynen devam edecek. Netanyahu da bundan faydalanmıştır. Dışarıdan bakınca etrafı karıştırmaya yönelik anlamsız bir hareket gibi görünüyor. Zaten Netanyahu’nun politikası da ortalığı karıştırmaya yönelik. Burada İran hedefte var mı buna bakmak lazım.”