Bölücübaşı Apo basının önüne çıkmak istiyor

Bölücübaşı Apo basının önüne çıkmak istiyor
Bölücübaşı Apo basının önüne çıkmak istiyor

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkancekili Pervin Buldan, dün 8’inci kez İmralı’da teröristba

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkancekili Pervin Buldan, dün 8’inci kez İmralı’da teröristbaşı Öcalan’l bir araya geldiler. Demirtaş ve Buldan’ın İmralı’yı ziyaretinin ardından BDP’den bir açıklama yapıldı. Açıklamada Öcalan’ın İmralı’da bir basın toplantısı yaparak mesajlarını doğrudan iletmek istediği belirtildi. Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan’ın İmralı Adası’ndan döndükten sonra açıklama  BDP Genel Merkezi’nden geldi. BDP’lilerin ziyaretinin çözüm sürecine ilişkin olduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca, Öcalan’ın İmralı’da bir basın toplantısı yaparak mesajlarını doğrudan iletmek istediğini ve bu talep için hükümetin basit bir adım atmasını istediği belirtildi. Öcalan, çözümü zora sokacak adımlardan kaçınılması gerektiğini söylerken, hükümetin somut ve pratik adımlar atmasını beklediğini ifade etti.

 


Yeni komşu geliyor

 


Bu arada, ömür boyu hapse mahkum olan PKK elebaşısı Öcalan’la birlikte toplam 6 mahkumun bulunduğu İmralı Cezaevi’ne 4’ü kadın 8 hükümlü daha gönderilecek. Adalet Bakanlığı, yeni mahkumların gönderilmesi talebini kabul etti. Gönderilecek kişilerin daha önce gönderilen 5 kişi gibi çeşitli örgütlere üye olmak suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılanlar. Cezaevinin yeni mahkumlarıyla, Öcalan’ın hücresi ayrı olacak. Ancak Öcalan, bu mahkumlarla havalandırma saatleri ve hobi odasında sohbet etme fırsatı bulacak. Öcalan’a tecrit uygulandığı iddialarının gündeme geldiği 2009’da 5 mahkum İmralı’ya gönderilmişti. Öcalan’ın, havalandırma saatlerinde görüştüğü bu mahkumlarla çok fazla anlaşamadığı belirtilmişti.BDP heyeti, en son 24 Haziran’da İmralı Adası’na giderek, Öcalan ile görüşme gerçekleştirmişti. Öcalan söz konusu görüşmede, başlatmış olduğu demokratik çözüm sürecinin gidişatına ilişkin bir sonraki görüşmede kapsamlı değerlendirme yapacağını belirtmişti.

 


RTÜK’e göre ifade özgürlüğü

 

Diyabakır’da yayın yapan Gün TV, İmralı’da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan bebek katili Abdullah Öcalan’ın doğum günü için Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesine yürüyüş çağrısında bulundu ve “Yüzbinlerce Kürt Halfeti’ye akacak” ifadesini kullandı. Bu yayını değerlendiren Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTRK), “İfade özgürlüğü” diyerek cezaya gerek görmedi. RTÜK toplantısında Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nün, Kürtçe olarak yapılan bu yayında, “Kanunsuz eylemleri destekleyici yönde ve terör örgütünün propogandasının yapıldığına” ilişkin şikayet yazısı değerlendirildi. RTÜK İzleme ve Değerlendirne Daire Başkanlığı, düzenlediği raporda, Gün TV yayınının “Demokratik toplumun gereği olan ifade özgürlüğü ve haber alma hakkı kapsamında olduğunu” belirtirken, RTÜK, yayını yapan Gün TV’ye yaptırıma gerek görmedi.

 

TTK’dan Kürt açılımı

 

Türk Tarih Kurumu (TTK), 82 yıllık tarihinde bir ilke imza atarak “Tarihte Türkler ve Kürtler” konulu uluslararası sempozyum düzenliyor. TTK Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, “9-10 Ocak 2014’te düzenleyeceğimiz sempozyumda Türkler ve Kürtler’in tarihten gelen ortak geçmişi, birliktelikleri ve yaşadıkları ihtilaflar akademik olarak masaya yatırılacak, terör ve siyasi konulara girilmeyecek” dedi. Sempozyumun Ankara ya da Çanakkale’de yapılmasının düşünüldüğünü vurgulayan Hülagü, kurumun yeni dönemde kabuk değiştirdiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Toplantıya dünyanın dört bir yanından akademisyenler katılıyor. Bugüne kadar Kürtler’le ilgili kurum çatısı altından tek bir kitap yayınlanmamış. Türk Tarih Kurumu, Türkiye’nin tarihinden sorumludur. Önümüzdeki yıl Sultan Vahdettin, II. Abdülhamit, Abdülmecid gibi padişahlarla ilgili sempozyumlar da düzenleyip, dokunulmayan konulara dokunacağız.”

 

Yüksekova’da izinsiz gösteri

 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde izinsiz gösteri yaparak, polise molotofkokteyli ve ses bombasıyla saldıran gruba tazyikli suyla müdahale edildi. YPG’nin sözde devriminin yıl dönümünü bahane eden grup, Cengiz Topel Caddesi’nde toplandı. Oslo Oteli’nin önüne gelen yüzleri maskeli göstericiler, güvenlik önlemi alan polise molotofkokteyli ve ses bombasıyla saldırıda bulundu. İftarın ardından çarşıya gelen vatandaşların zarar görmemesi için önce müdahalede bulunmayan güvenlik güçleri, saldırının dozu artınca gruba tazyikli suyla müdahale etti. Çatışma geç saatlere kadar sürdü. Bu arada, Silopi ilçesinde, terör örgütünden kaçan 1 kişi teslim oldu. Edinilen bilgiye göre, terör örgütü PKK’nın Irak’ta bulunan kamplarından kaçan bir kişi Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı’na geldi. Güvenlik güçlerine teslim olan PKK’lının ifadesi alındıktan sonra savcılığa çıkartılacağı öğrenildi.