Savaştan Ukrayna'yı korkutan açıklama: Salgın yayılıyor yeterli aşı yok

Savaştan Ukrayna'yı korkutan açıklama: Salgın yayılıyor yeterli aşı yok
Rusya - Ukrayna savaşı olumsuz şartlarıyla devam ediyor. Engelli, yaşlı ve çocukların daha çok zarar gördüğü bu dönemde; savaşın yeni salgınlar çıkaracağı iddia edildi.

ShiftDelete''de yer alan habere göreUkrayna’da yaşanan savaş ortamı, sağlık çalışanlarını tedirgin etmeye devam ediyor. Savaş süreci, hali hazırda birçok insanlık dramına sahne olurken bir yandan da sağlık alanında oluşabilecek sorunlar, tüm dünyada korku yaratıyor. New York Times’da yer alan habere göre Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kontrol edilmesi neredeyse imkansız olacak yeni salgınlara yol açıyor.

Ukrayna’da kızamık, çocuk felci ve koronavirüse karşı tehlikeli derecede düşük aşı seviyeleri, uzmanları korkutuyor. Savaş ortamında sığınan Ukrayna vatandaşlarının aşırı kalabalık ve sağlıksız yaşam koşullarında bulunması, salgını önlenemez boyutlara çıkarabilir. Bazı uzmanlar ise, mevcut koşullarda farklı salgın hastalıkların da ortaya çıkabileceğini vurguluyor.

Savaş, Ukrayna’daki birçok hastane ve eczaneye büyük zararlar getirdi. Ülkede sağlık sistemi çökmenin eşiğine geldi. Oluşan büyük yıkım, özellikle diyabet ve kanser gibi kronik rahatsızlıkları olan ve sürekli bakıma muhtaç binlerce insanı tehlikeye atıyor.

Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşu, bölgeye gerekli aşı ve ilaç tedariklerini iletmek için seferber olmuş durumda. Ancak, ülkedeki savaş ortamı göz önüne alındığında yardımın sıcak bölgelere gönderilmesi şu anda imkansıza yakın görülüyor.