Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı: Bizim adayı bırak ekonomiye bak

Yeniçağ bugün bu başlıkla çıktı: Bizim adayı bırak ekonomiye bak
DEVA Partisi'ne konuk olan İYİ Parti lideri Akşener, iktidarın ''Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı düşük profilli olacak'' sözlerine, “Türkiye'de ekonomi baş aşağı. Tüm bunlara kafa yormak varken 24 saat Millet İttifakı'nın adayını merak ediyorlar. Cumhur İttifakı psikolojik olarak cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini biliyor.” karşılığını verdi.

Muhalefetin Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem''e geçiş hazırlığında dün önemli bir zirve gerçekleşti. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bir araya geldi. Sabah saatlerinde DEVA Partisi Genel Merkezi''ndeki buluşma sonrası iki lider gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İlk sözü alan Babacan "Ülkemizin derin kriz ortamından çıkışı için neler yapmak gerektiğini değerlendirdik. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem''le ilgili 6 siyasi parti çalışmalarını hazırladılar. Biz bu çalışmayı çok önemsiyoruz. Ülkemizin içinde bulunduğu bu dar boğazdan çıkışın en önemli araçlarından birisinin sistem değişikliği olduğunu düşünüyoruz'''' dedi.

Genel olarak parlamenter sistemle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Babacan, ''''Gördük ki çalışmalar birbirinden uzak çalışmalar değil. Aklın yolu bir. Nasıl bir Türkiye hayal ediyoruz? Nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? Genel olarak baktığımızda gerçekten özlediğimiz tablo birbirinden farklı değil. Arkadaşlarımız iki haftada bir toplanacak. 4-5-6 ayrı sistemi en azından ilkeler bazında tek bir sistem haline getirebilecek miyiz diye bunun arayışında olacaklar" diye konuştu.

Türkiye''nin son 10 yıldır istişare kültüründen uzaklaştığını vurgulayan Meral Akşener de daha önce açıkladıkları ''İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisitem'' taslağını hatırlattı. DEVA Partisi''nin önceki gün ''Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' önerisini açıkladığını söyleyen Akşener, ''''Hepimizin kendi renklerini içine kattığımız ama sonuçta bir ilkeler bütünü ortaya çıktı ve şekilleniyor. Bir de seçime doğru gidiliyor, bu seçimde parlamenter sisteme geçiş ya da bu ucube sistemde kalış üzerine rekabet ortamı oluşacak. Bizler açısından son derece faydalı bir görüşme oldu. Bu görüşmeleri sıklaştırma kararı aldık'''' diye ekledi.

Akşener''e AKP''den Millet İttifakı''na yönelik ''''Cumhurbaşkanı adayları düşük profilli olacak'''' yönündeki eleştiriler ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın devlete ait marketten yaptığı 1002 liralık alışveriş hatırlatıldı. Akşener bu soruya ''''Cumhur İttifakı''nın bileşenlerinin 24 saat merak ettiği konu Millet İttifakı''nın cumhurbaşkanı adayı. Bunu neden bu kadar çok merak ediyorlar? Türkiye''de ekonomi baş aşağı. Hukuk gitti, guguk oldu. Adalet yok. Ekonominin durumunu biliyorsunuz. Tüm bunlara kafa yormak varken 24 saat Millet İttifakı''nın adayını merak edip sıfatlar ekliyorlarsa bu işte bir durum var demektir. Psikolojik olarak Cumhur İttifakı cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettiğini biliyor. Kendilerine tavsiyem hemen bir seçim kararı ilan etsinler. 13. cumhurbaşkanı olarak seçilecek kişinin kim olduğunu öğrenirler. Kendilerine bu fikir jimnastiğinde başarılar diliyorum'''' karşılığını verdi.

Akşener şöyle devam etti:

''''Türkiye''de Erdoğan''ın tutumuyla herkes ve her kurum bir gün terörist olacaktır. Ekonomiyi düzeltemedikçe, güveni sağlamadıkça, adaleti tesis etmedikçe, demokrasi olmadıkça ve kendisini Nobel''e aday gösterilmesi gereken; ''Faiz sebep, enflasyon sonuç'' teorisini ispatlayabilmek için herkesi, her kurumu, her alanı terörist ilan etti. Bir grup 2018''de terörist ilan edildi. 31 Mart tarihinde sebze, meyve satanlar terörist olmuştu. Aradan zaman geçti. 5 büyük zincir marketin teröristleşmeye doğru gittiğini gördük ve bu hafta Türkiye''de 1.000 market (Tarım Kredi Kooperatifleri) açılacak bir kanaat getirdi. Sadece şu cümleyi gören, duyan bir yatırımcı ister Türk, ister yabancı bir şahıs bu ülkeye Cumhurbaşkanı''nın tarifiyle böyle bir ekonomik modelin işlediği bir ülkeye 1 dolarlık, 1 liralık yatırım yapmaz. Herkesi ciddiyete davet ediyorum.''''

DEVA lideri Babacan da, Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın alışveriş sonrası söylediği ''''Fiyatlar uygun. Bu marketlerin sayısı artırılacak'''' sözlerini eleştirerek, vatandaşın yeterli beslenecek gelire sahip olamadığını vurguladı. Bunun mutlak yoksulluk anlamına geldiğine dikkat çeken Babacan, ''''Görev yaptığımız dönemlerde yok ettiğimiz mutlak yoksulluk tekrar hortladı. Halk günden güne yoksullaşıyor. Bir ülkenin ekonomisi adalet ve güvenle düzelir. Devletin pazarcılık yapmasıyla bu sorun çözülmez'''' ifadesini kullandı.

Meral Akşener, ''''Cumhurbaşkanlığına değil başbakanlığa adayım, dediniz. Kemal Kılıçdaroğlu da ''Akşener''in başbakanlık görevini üstlenmesi bizim açımızdan son derece değerli olur. Ama bunlar ittifak içinde tartışılmış konular değil'' dedi. Yorumunuz ne?'''' sorusuna da ''''Ben cumhurbaşkanı adayı değilim'' dedim net bir şekilde. Şimdi cumhurbaşkanı adayı değilseniz nereye adaysınız, nereye yürüyorsunuz diye sorarsınız. Ben de dolayısıyla ''başbakanlığa adayım'' dedim. Bunun anlamı nedir? partinizi birinci parti haline hep beraber sonuç alırsanız o zaman da başbakanlık görevi sizin olur. Yani cumhurbaşkanı adaylığı şahsi bir karar. Ben bir liderle bunu konuşmadım. Ama bu ülkenin önünü tıkayacak bir tutumun olmayacak demiştim. Sayın Kılıçdaroğlu''nun değerlendirmesine de teşekkür ediyorum'''' karşılığını verdi.

İlgili Haberler