Orhan Uğuroğlu'ndan RTÜK'e tepki

Orhan Uğuroğlu'ndan RTÜK'e tepki
Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu, RTÜK'ün yangın haberlerine dair yayın kuruluşlarına bugün gönderdiği yazıyı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 28. Maddesi ile eleştirdi.

Orhan Uğuroğlu'ndan RTÜK'e tepki

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) bugün yayın kuruluşlarına yazılı bir açıklama yolladı. Açıklamada, orman yangını haberlerine dair, "Sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır" dedi, ceza verileceğini açıkladı.

RTÜK''ün bu tutumuna özellikle medya kurum ve kuruluşlarından eleştiriler geldi. Haber alma hakkına darbe sayılan bu yeni açıklamaya bir eleştiri de Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu''ndan geldi. Uğuroğlu, resmi sosyal medya hesabı Twitter''dan şu açıklamayı yaptı:

RTÜK AKLINI BAŞINA AL VE OKU:

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
28. Madde
A. Basın Hürriyeti

"Basın hürdür, sansür edilemez.

Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır."

RTÜK Orman yangınlarına SANSÜR için ANAYASAYA AYKIRI genelge yayınladı...


İşte o Tweet:

RTÜK NE DEDİ?

Yaklaşık bir haftadır süren orman yangınlarına dair haber alma hakkını büyük ölçüde engelleyen o açıklama:

Medya kuruluşumuzun değerli temsilcisi;

Ülkemizde yaşanan her türlü olağanüstü durumda ve afetlerde devlet, millet ve medya iş birliği olası krizlerin etkin ve verimli yönetilmesi açısından çok değerlidir. Hem ormanlarımızın hem de yüreklerimizin yandığı bugünlerde bu iş birliğinin kaçınılmaz olduğu son derece açıktır.

Yangınların insanlarımız üzerindeki algısal tesirini vahim hale getirmek hiçbir şeyin çözümü değildir. Yaşanan elim hadiselerin toplumsal bir kriz haline gelmemesi devlet yönetiminin de medyamızın da arzusudur. Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi, vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir.

 

Verilen haberlerde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınılması, gerçeği yansıtmayan yanıltıcı görüntülere yer verilmemesi gerektiği daha önce Üst Kurulumuz tarafından sizlere hatırlatılmıştır.

Ancak Üst Kurulumuz tarafından yapılan yayın denetimlerinde, maalesef ki, birçok yayıncı kuruluşun bu konuda gereken hassasiyeti göstermediği, kamuoyunda korku ve endişe uyandıracak şekilde haberlerin aktarıldığı, sahadan yapılan devamlı canlı yayınların halkın ve yangın söndürme ekiplerinin motivasyonunu kıracak şekilde olduğu görülmektedir.

130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır.

Bugün itibari ile RTÜK Uzmanları tarafından cezai yaptırıma esas oluşturulması amacıyla raporlama çalışmasına başlanılmıştır. Bu minvalde orman yangınlarıyla ilgili yapılan yayınların 6112 sayılı Kanun''da yer alan yayın ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi, tereddütler halinde İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ile temasta olunması son derece önemlidir.

Aksi takdirde söz konusu yayın ilkelerini hiçe sayan medya hizmet sağlayıcılara en ağır müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelecektir.

İlgili Haberler