4 kişilik bir aile ayda 14 adet fatura ödüyor

4 kişilik bir aile ayda 14 adet fatura ödüyor
Yakın bir geçmişte insanlar sadece elektrik, su faturası gibi 2-3 adet fatura öderken şimdi 4 kişilik bir çekirdek ailenin ödediği fatura adedi 14'e yükseldi. Bir ailenin mutfak masrafı ve fatura toplamı her ay 3 bin 500 lirayı geçiyor.

SÜMEYRA KIRCA / İSTANBUL / ÖZEL HABER

Türkiye'de vatandaş artık faturalara çalışıyor. Teknolojinin gelişmesi ve her bireyin cep telefonu sahibi olması, her eve internetin girmesi, eskiden ücretsiz olan televizyonların yerini, Dijitürk, D-smart gibi paralı uyduların alması, çocukların, anne-babanın yol parası, elektrik, su, doğalgaz, market alışverişi derken, vatandaş asgari ücretin çok üstünde faturalarla boğuşuyor. İki çocuğu liseye giden 4 kişilik bir aile babası Ramazan Işık ayda düzenli olarak ödedikleri fatura adedinin 14 olduğunu söyledi. Ramazan Işık aylık faturaları hakkında şu bilgileri verdi: "Her ay elektrik faturamız ortalama 150 lira geliyor, doğalgaz faturası 350-400 lira civarında, su 70 lira, internet 60 lira, kablolu TV 30 lira, evin aidatı 200 lira, çocuklar liseye gittiği için her birine cep telefonu aldık. İstanbul'da yaşıyoruz ve yanlarında bir cep telefonu şart. Benim cep telefon faturam 80 TL, eşimin cep telefon faturası 70 TL, oğlumun cep faturası 40, kızıma da ayda 20 lira kontör yüklüyoruz. Her ay market alışverişimizi kredi kartından yapıyoruz o da 2 bin lirayı buluyor. Eşim sabahları çocukları okula arabayla bırakıp ordan işe geçiyor, bu nedenle ayda bir depo benzin harcıyoruz o da 300 lirayı geçiyor. Çocuklar dönüşte dolmuşla geliyor ve 2 çocuğun aylık yol masrafı 80 lirayı buluyor. Yani biz 4 kişilik bir aileyiz ve 14 kalem fatura ödüyoruz. Mutmak masrafıyla birlikte her ay toplamda 3 bin 500 lirayı geçiyor."

Kendisinin bir firmada asgari ücretle çalıştığını anlatan Ramazan Işık, eşinin de başka bir yerde aynı şartlarda çalıştığını söyledi. Karı koca aldıkları maaşın ancak faturalara yettiğini anlatan Ramazan Işık, işsizliğin her gün arttığı Türkiye'de işsiz kalmanın aile bireylerini büyük bir stres altına soktuğunu belirtti.

MAAŞ ANCAK FATURALARA YETİYOR

Konya'da yaşayan bir başka aile reisi Fatih Demir ise, 3 çocuğu olduğunu ve ikisinin okula gittiklerini söyledi. Hepsinin ayrı yol paraları ve cep telefonu faturalarıyla, elektrik, doğalgaz, su, internet, aidat gibi sabit toplam 13 tane fatura ödediklerini aktardı. En büyük oğlunun asgari ücretle bir fabrikada çalışarak kendisine yardım ettiğini anlatan Fehmi Demir aylık faturaları hakkında şu detayları verdi: "Bu ay elektrik faturası 156 lira geldi. Doğalgazı çok az yakmamıza rağmen 300 liranın altında gelmiyor. Su faturamız 80 lira, internetimiz 65 lira, apartman aidatı 50 lira, benim cep telefonu faturam 80 lira, eşimin faturası 50 lira, iki oğlumun cep telefon faturası toplamda 80 lira, küçük oğlumun yol parası 75 lira, büyük oğlumun yol parası 150 lira, ayda bir depo benzin harcıyoruz o da 400 lira, market paramız ayda bin 500 liradan aşağı olmuyor. Her ay 13 adet faturaya 3 bin lira ödüyoruz.". Kendisinin sanayide 3 bin lira maaşla çalıştığını aktaran Fatih Demir, "Büyük oğlum fabrikada asgari ücretle çalışıyor. Zaten o çalışmasa benim aldığım maaşla geçinmek mümkün değil. Çocukların eğitim masrafları sadece yol paralarından ibaret değil. Okul sürekli bir iş çıkarıyor velilerin başına... Eskiden olsa 3 bin lira ne iyi para derdik ama şuan hiçbir değeri yok" dedi.