Yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çayın faydaları ve zararları nelerdir?

Yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çayın faydaları ve zararları nelerdir?
Çoğu çay gibi yeşil çayda uygun bir demleme sayesinde mükemmel lezzetler elde edebileceğiniz bir içecektir. Oldukça popüler olan yeşil çayın faydaları kadar aslında zararları da vardır. Peki ama yeşil çay nasıl demlenir?

Yeşil çay nasıl demlenir? Yeşil çayın faydaları ve zararları nelerdir?

Yeşil çay, insan sağlığı açısından oldukça yararlıdır. İçeriğinde insan sağlığı için faydalı pek çok besin, vitamin ve antioksidan bulunur. Kilo vermekten karaciğer rahatsızlıklarına, tip 2 diyabet ve Alzheimer hastalığına kadar pek çok alanda sağlık için olumlu etkileri bulunan yeşil çay, içerdiği bileşikler sayesinde alerjileri azaltır, göz ve cilt sağlığına iyi gelir ve bunun yanında da bağışıklı daha da güçlendirmeye yardımcı olur.

Yeşil çay nedir?

Uzak Doğu ve Asya’da yaygın olarak kullanılan bir içecek olan yeşil çay, Camellia Sinensis bitkisinin kurutulmuş yapraklarından elde edilir. Yüksek irtifalarda dağlık bölgelerde yetiştiği gibi iklim, toprak gibi faktörler çayın tadını belirler. Hatta yeşil çayı toplama yöntemleri bile lezzeti etkileyen faktörler arasındadır. Elle toplanan çayların daha az acı ve daha lezzetli olduğu kabul edilmektedir.

Yeşil çay nasıl demlenir?

•    Lezzetli bir çay için yüksek kaliteli çay yaprakları kullanın ve bir demliğe koyun.

•    Farklı bir demlik kullanmak, lezzetlerin birbirine karışıp kirlenmesini önler ve yeşil çayın aromasını korur.

•    Demlemek için cam, seramik, kil, porselen veya paslanmaz çelik çaydanlıkları tercih edin, plastik ve alüminyumdan uzak durun.

•    Musluk suyu veya sert su, barındırdığı kimyasallar nedeniyle çayın lezzetini etkileyebileceğinden, arıtılmış veya filtrelenmiş su kullanın.

•    Çok sıcak veya kaynamış su çaydaki bileşikleri tahrip edip antioksidan seviyelerini düşürür. Ayrıca lezzetini de etkiler. Yeşil çayı demlemek için ideal sıcaklık aralığı 71-82 °C dir (geleneksel Çin yeşil çayları biraz daha yüksek sıcaklıklarda demlenir). Suyun sıcaklığını ölçmek için termometreniz yoksa suyu kaynatıp biraz ılınmasını bekleyebilirsiniz.

•    Demliğe sıcak suyu ekleyip lezzet tercihinize bağlı olarak 1-3 dakika boyunca demleyin.

•    En iyi sonuç için demleme işlemini bir bardak çay için yapın. Eğer daha fazla miktarda yapmanız gerekirse, çayın lezzetinin en iyi şekilde dağılabilmesi için bardaklara azar azar ilave edin.

•    Son olarak limon suyu, tarçın çubuğu veya bal ilave edebilirsiniz.

Yeşil çay nasıl kullanılır?

•    Yeşil çayın sağlığınıza olumlu etki etmesi için günde 3-5 bardak içmeniz önerilir. Ancak 1-2 bardak içilmesi de doğru yönde atılan bir adımdır.

•    Burada dikkat etmeniz gereken şey, içine ilave ettiğiniz ve yeşil çayla etkileşime giren şifalı bitkilerin sizin sağlık durumunuzla uygun olmasıdır.

•    Ayrıca bazı kişilerin tercih ettiği çaya süt koyma alışkanlığı kötü bir fikir olabilir. Çünkü bazı çalışmalar sütün çaydaki antioksidan seviyesini düşürdüğünü göstermiştir.

•    Her türlü çay gibi yeşil çay da demir emilimini engelleyen bir madde içerir. Bu yüzden demir açısından zengin bir öğünle birlikte tüketilmemesi ve bu öğünün ardından çay içmeden önce 1 saat beklenmesi önerilir.

Yeşil çayın faydaları nelerdir?

•    Sağlıklı Bileşenler İçerir

•    Yağ Yakıcı Olması

•    İçerisindeki Antioksidanlar Kanser Riskini Düşürebilir

•    Beyin Fonksiyonları İçin Önemlidir

•    Ağız Kokusunu Azaltabilir

•    Kilo Vermeye Destek Olur

•    Tip 2 Diyabetin Önlenmesine Katkı Sağlayabilir

•    Beynin Yaşlanmaya Karşı Korunmasına Yardımcı Olabilir

•    Kalp Hastalıklarının Önlenmesine Yardımcı Olabilir 

•    Cildin Çok Daha İyi Görünmesine Yardım Eder

Yeşil çayın zararları nelerdir?

•    İlaçların Etkisini Azaltır

•    Uyku Düzenini Bozar

•    Gebelik Döneminde Düşük Riski

•    Böbrekleri Yorar

•    Demir Eksikliğini Oluşturur