Yıllanmış ağaçlara nefes borusu

Yıllanmış ağaçlara  nefes borusu
Kartal Belediyesi susuz ve havasız kaldığı için kökleri genişleyerek yaya ve araç yollarını bozan yarım asırlık ağaçlara, orman mühendisleri tarafından gerçekleştirilen Nefes Borusu ile hava ve su veriyor.

Yıllanmış ağaçlara nefes borusu

İstanbul Kartal Dragos Tepesi ve yakın çevresinde kalan, Orhantepe Mahallesi, Söğüt, Çamlı, Mutlu, Kayın sokağı üzerinde bulunan kökleri genişleyip yaya ve araç yollarında bozulmalara neden olan 50-60 yıllık ağaçlara hem hava hem de su verdi. Ağaçlara yönelik ''nefes borusu'' projesi ile ağaçların bakımı yapılırken kaza riskinin de önüne geçiliyor. Bu proje Kartal Dragos Tepesi ve yakın çevresinde kalan, Orhantepe Mahallesi, Söğüt, Çamlı, Mutlu, Kayın sokağı üzerinde bulunan ağaçları kapsıyor. Çalışmada, ağaçların yer altındaki köklerine yerleştirilen drenaj boruları, dışarıdaki hava ve suyun köklere ulaşmasını sağlayarak, yarım asırlık ağaçlara yeniden can veriyor. 

AĞAÇLARA ADETA BİR ''BYPASS'' İŞLEMİ YAPTIK

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, bu çalışma ile Kartal''da yarım asırlık ağaçların yaşam şartlarını iyileştirdiklerini belirterek "Nefessiz ve susuz kalan yarım asırlık ağaçlarımızın köklerine yerleştirdiğimiz drenaj borularıyla, ağaçlarımıza hem hava hem su ulaştırıyoruz. Bu bölgedeki tam 221 ağaca, adeta bir ''ByPass'' işlemi gerçekleştirdik. Bu özverili çalışmada emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" dedi.  

ARAÇLAR İLERLEYEMEZ HALDEYDİ

Belediye Başkan Yardımcısı Ali Apaydın ise, "Burada asırlık çam ağaçları var. Dönem içinde bu ağaçlar havaya ve suya ulaşmak için asfalta ulaşıp onu patlatmış. Burası öyle bir duruma gelmiş ki trafiği de tehlikeli duruma düşürdü. Araçlar burada ilerleyemez duruma geldi. Bize yoğun şekilde asfalt yenileme talepleri ulaşıyordu. Fakat biz asfalt yenileme yapmadan önce bu ağaçların neden asfaltı patlattığı konusunda çalışma yaptık. Belediyemizdeki ekip arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma sonucunda ağaçların nefes alamayarak asfaltın altında kalması nedeniyle yüzey sularının köklere ulaşamadığını fark ettik" diye konuştu.

''Nefes Borusu'' adını verdikleri sistem ile hem kaldırımda hem de asfaltın içinde drenajla ağaçların suya ve havaya kavuşmasını sağladıklarını belirten Ali Apaydın, "Aynı zamanda beslenmelerini de sağlıyoruz. Ekolojik dengeyi, toprak altındaki bozulmuş olan oksijen ve karbondioksit dengesini sağlayarak tekrar yaşanabilir duruma getirmek adına bu sistemi yaptık. 221 ağaç için başlamıştık ama bu 300''ün üzerine çıktı" dedi.