Yunan hayranı büyükelçiden skandal açıklama. Resmen Türkiye'ye karşı harekete geçtiler

Yunan hayranı büyükelçiden skandal açıklama. Resmen Türkiye'ye karşı harekete geçtiler
ABD ve Yunan jetleri aynı anda havalandı, uçak gemisinin başını çektiği filo Yunanistan'ın şirazeden çıkmasına yol açtı. Atina'nın yanında saf tutan Suudi Arabistan'a ait altı F-15 ise Girit'e indi. İsrail ordusu ise skandal açıklamayla Doğu Akdeniz'deki savaş oyununu ilan etti. ABD'nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, iki ülkenin savunma işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini dile getirip "Özellikle IKE Taarruz Grubu'nu Akdeniz'de görmekten gurur duyuyorum" dedi.

İsrail Savunma Kuvvetleri, Türkiye''yi Akdeniz''de giderek daha fazla rakip olarak gören dört ülkenin harekete geçtiğini duyurdu. Türkiye''ye karşı harekete geçmek üzere işbirliği kararı alan ülkelerin öncülüğünü İsrail yapıyor. İsrail, Fransa''nın da dahil olduğu "Noble Dina" tatbikatının, "denizaltı karşıtı prosedürler, arama kurtarma senaryoları ve gemiler arasındaki savaşı simüle eden bir senaryoyu kapsadığını" duyurdu.
İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye''yi Akdeniz''de giderek artan bir rakip olarak gören üç ülke arasında artan işbirliğinin son işareti olarak Yunanistan ve Rum Kesimi ile ortak bir deniz tatbikatı düzenlediğini ilan etti.
SAVAŞ PROVASI 
İsrail tarafından yönetilen ve Fransa''yı da içeren "Noble Dina" tatbikatının "denizaltı karşıtı prosedürleri, arama ve kurtarma senaryolarını ve gemiler arasındaki savaşı simüle eden bir senaryoyu" kapsadığı açıklandı.
İsrail deniz operasyonları başkanı Tuğamiral Eyal Harel, "Donanma geçen hafta sualtı savaşı, arama ve kurtarma, konvoy refakat ve yüzey muharebesi yeteneklerini uyguladığı büyük ölçekli bir tatbikat başlattı" dedi. Tuğamiral Eyal Harel, ayrıca "Bu tatbikatlar, donanmanın ortak çıkarları paylaşan yabancı filolar ile bağlantısını güçlendirmede büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi son aylarda, 2 bin megavatlık bir deniz altı elektrik kablosu ve bin 900 kilometrelik bir deniz altı doğalgaz boru hattı inşa etme planları da dahil olmak üzere, bağları güçlendirmek için bir dizi adım attı. Üç ülkenin savunma bakanları, Kasım ayında bir araya gelerek askeri işbirliğini artırma konusunda anlaştı.
FRANSA İLK KEZ KATILDI 
Jerusalem Post gazetesi, dört ülkenin Doğu Akdeniz''de sergilediği savaş oyununda denizaltıların ve helikopterlerin sahne aldığını yazdı. İsrail tatbikata bir fırkateyn ve bir denizaltıyla katıldı. Tatbikatın sınırları Akdeniz''in doğusundan Ege Denizi''nin güneyindeki Girit Adası açıklarına kadar uzandı. Jerusalem Post, su altında savaş oyunu nitelemesinde bulundu. İsrail gazetesi Jerusalem Post, Yunanistan ve ABD ile sürekli tatbikat yapan Tel Aviv yönetiminin ilk kez Fransa ile birlikte bir deniz tatbikatı icra ettiğini de haberinde not etti.
Türkiye''nin Doğu Akdeniz''deki haklı iddiası karşısında birlik olan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi, provokasyonlarıyla gerilimi tırmandırma ve tansiyonu yükseltme konusundaki adımlarını durdurmuyor. Deniz tatbikatları, Doğu Akdeniz''den Umman Körfezi''ne ve ötesine yeni ilişkileri gözler önüne seriyor. Yeni haberlere göre, Türkiye''ye karşı oluşturulan yeni işbirliğinde Fransa başrol oynadı.
YUNAN MEDYASINDAN BAŞLIKLAR 
Yunan medyası ''ABD''liler ve Araplar Ankara''yı kızdırıyor: USS Dwight D. Eisenhower''den havalanan F-18''ler Girit semalarında'' başlıkları attı, Amerikan donanmasının Atina''yı destekleyerek Türkiye''ye açık bir mesaj verdiğini savundu.
İsrail açıklamasının hemen ardından Güney Kıbrıs Savunma Bakanlığı resmi Twitter hesabından ABD, İsrail, Fransa ve Yunanistan''la birlikte tatbikat yaptığını gösteren fotoğraflar paylaştı.
Yerel medyadaki haberlerde Suda Üssü''nden 20 kadar Yunan F-16 ve F-4 savaş uçağının da aynı anda kalkış yaptığı duyuruldu. Türkiye''ye karış Doğu Akdeniz semalarında kanat kanada uçan Yunan ve ABD jetlerinin yeni fotoğrafları, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı''nın internet sitesinde yayınlandı.
IKE Taarruz Grubu''nda yer alan USS Monterey savaş gemisi ise Suda Üssü''ne demir attı. ABD bayrağı taşıyan USS Monterey''e askerler tarafından Yunan bayrağının da çekildiğini gösteren kareler, USS Dwight D. Eisenhower uçak gemisinin resmi Twitter hesabından paylaşıldı.
SUUDİ F-15''LERİ GİRİT''TE 
Yunan medyası ayrıca, Suudi Arabistan''ın ait altı F-15 jetinin ise Girit''teki üsse indiğini bildirdi. Suudi Arabistan savaş uçakları Girit''te 10 gün kalacak. Yunanistan''ın bir başka müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri ise, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Suda''ya savaş uçağı göndermişti.
Riyad yönetiminin Atina''nın yanında saf tuttuğu belirtilen haberlerde, Girit''e gönderilen F-15''lerin Yunan hava kuvvetleriyle tatbikat yapmasının Türkiye''nin bölgesel hedeflerinin kalbine bıçak gibi saplandığı ileri sürüldü.
BÜYÜKELÇİ''DEN SKANDAL AÇIKLAMA 
Milliyet''in haberine göre; ABD''nin Doğu Akdeniz''de istikrar için Yunanistan''la işbirliğini artıracağı vurgulanan resmi açıklamada, tatbikatın tüm organizasyonunun Yunan deniz kuvvetleri komutanlığı tarafından yapıldığı belirtildi.
ABD''nin Yunanistan hayranı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, iki ülkenin savunma işbirliğinin her geçen gün güçlendiğini dile getirip "Özellikle IKE Taarruz Grubu''nu Akdeniz''de görmekten gurur duyuyorum" dedi.
ABD SAFINI SEÇTİ 
Yunanistan, Türkiye korkusuyla geçen yıl yaz mevsiminden bu yana Doğu Akdeniz''i uluslararası bir oyun sahasına çevirdi. Yunan ordusu, ABD, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerle birçok tatbikata girişti. Yunan ordusu, Türkiye''ye karşı F-35 jetleri istediği ABD ile 2021''in başlamasıyla arka arkaya tatbikatlar yaptı. Girit''ten Selanik''e kadar neredeyse tüm Ege Denizi''ni kapsayan tatbikatlara Yunan ve Amerikan özel kuvvetler askerleri katıldı.
DRONE''LAR NİSAN AYINDA KONUŞLANIYOR 
Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ''da çatışmaların kaderini değiştiren Türk SİHA''larına karşı Yunanistan Ege Denizi''ndeki İskiri Adası''na (Skyros) drone üssü kuruyor. Yunan medyası, İsrail''den kiralanan ilk insansız hava araçlarının Nisan ayında adaya konuşlanacağını duyurdu.
Yunan Silahlı Kuvvetleri için yeni bir dönemi başlatacak dronelar için geri sayımın başladığını belirten To Vima gazetesi, Heron insansız hava araçlarının üç yıllığına kiralandığını aktardı.
Yunanistan, söz konusu iki drone''la Ege Denizi''ndeki Türk hareketliliğini havadan gözetlemeyi deneyecek. To Vima, iki dronenun eklenmesiyle Yunan ordusunun sadece bir seviye değil, insansız hava araçları alanında birkaç seviye birden yükseleceğini savundu.
Atina yönetimi, Türk SİHA''larının önüne geçmek için Birleşik Arap Emirlikleri''nden SkyKnight veya İsrail''den Demir Kubbe (Iron Dome) hava savunma sistemini de almak istiyor.
ABD''den Fransa''ya, Birleşik Arap Emirlikleri''nden Suudi Arabistan''a, Mısır''dan İsrail''e birçok ülkeyle Türkiye karşısında işbirliğine giden Yunanistan, geçtiğimiz haftalarda Hydra savaş gemisini Birleşik Arap Emirlikleri''ne tatbikat için göndermişti. Hydra fırkateyni dönüş yolunda İsrail''in Hayfa limanına uğradı ve iki ülkenin savaş gemileri birlikte tatbikat yaptı.
ATİNA''DA BULUŞTULAR 
Fransa''dan Mısır''a, ABD''den Birleşik Arap Emirlikleri''ne birçok ülkeyi Doğu Akdeniz''e tatbikat için davet eden Yunanistan, 11 Şubat''ta müttefikleriyle yepyeni bir adım daha attı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Bahreyn''in yanı sıra Fransa ve Güney Kıbrıs dışişleri bakanları Atina''da bir araya geldi. Atina''daki toplantıyı ''Türkiye''nin hasımlarının buluşması'' olarak duyuran AP, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian''ın zirveye video konferans yöntemiyle katıldığını bildirdi.
MİLLİYET