Rusya’da 24 saatte 2. bombalı saldırı

Rusya’da 24 saatte 2. bombalı saldırı
Volgograd kentini sarsan bombalı saldırıdan 24 saat sonra, kent ikinci patlamayla panik yaşadı. Saldırıda bu kez 15 kişi can verdi

Rusya’nın Volgograd kentinde önceki gün bir tren garında meydana gelen ve 17 can alan bombalı intihar saldırısının ardından dün de bir troleybüste şiddetli bir patlama meydana geldi. Yine bir canlı bombanın düzenlediği saldırı sonucu 15 kişi öldü, 23 kişi de yaralandı. Rus polisi, gara düzenlenen intihar saldırısından yaklaşık 24 saat sonra meydana gelen ikinci patlamayı erkek intihar bombacısının düzenlediği duyurdu. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi yönlendirilirken, patlamayla ilgili soruşturma başlatıldı. Volgograd’daki ilk saldırıyı “karadul” denilen Çeçen kadın canlı bombanın düzenlediği ortaya çıktı. Patlamada 4 kilogramdan fazla TNT kullanıldığı sanılıyor. “Karadul” lar, Rus güvenlik güçleriyle çatışmada ölen radikal İslamcı Çeçen direnişçilerin eşleri. Bombalı saldırıların ardından, Rusya genelinde tren istasyonlarında ve havalimanlarında güvenlik seviyesi arttırıldı. Moskova, Soçi Olimpiyatları öncesinde başta Çeçenler olmak üzere militan grupların saldırıları yoğunlaştırabileceğinden endişe ediyor. Soçi Kış Olimpiyatları altı hafta sonra yapılacak. Soruşturma Komitesi, iki patlamanın da terör saldırısı olduğunu açıkladı. Son patlama şehrin işlek bölgesinde, en yoğun saatte meydana geldi. Kordon altına alınan bölgeye polis ve ambulanslar sevk edildi. Sosyal medyaya yüklenen fotoğraflarda parçalanan troleybüsten etrafa dağılan cesetler görülüyor.


Güvenlik önlemleri
Volgograd’da son 24 saatte düzenlenen iki terör saldırısının ardından başkent Moskova’da güvenlik önlemleri arttırıldı. Interfaks ajansı, Moskova yönetiminden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, güvenlik önlemlerinin kitlesel etkinliklerin düzenlendiği yerlerde ve şehir içi toplu taşımaya yönelik artırıldığını belirtti.

70 gazeteci görevde öldü
Gazetecileri Koruma Komitesi, 2013’te dünyanın çeşitli bölgelerinde görev yapan en az 70 gazetecinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Merkezi New York’ta bulunan komitenin raporunda, 2013’te gazeteciler için en tehlikeli ülkeler Suriye, Irak ve Mısır olarak sıralandı. Raporda, iki yıldır devam eden iç savaşın binlerce kişinin yaşamına mal olduğu Suriye’de 28, Irak’ta 10 ve Mısır’da 6 gazetecinin öldüğü belirtildi.  Örgüt, Pakistan, Somali, Hindistan, Brezilya, Filipinler, Mali ve Rusya’da da çok sayıda gazetecinin görev başında yaşamını yitirdiğine dikkati çekti. Bu yıl ölen gazetecilerden yüzde 36’sının çatışmalarda ya da çapraz ateşte, yüzde 20’sinin de tehlikeli görevlerini yerine getirirken hayatını kaybettiği ifade edildi. Komite, 2013’te 211 gazetecinin de hapsedildiğini kaydetti.  

Ölüm bölgesi
Komite, Orta  Doğu’nun gazeteciler için ölüm bölgesi haline geldiğine işaret ederek, “Uluslararası toplum, bütün hükümetlere ve silahlı gruplara gazetecilerin sivil statüsüne saygı göstermeleri ve gazetecilerin katillerini adalet karşısına çıkarmaları için baskı yapmalıdır” dedi.