Ziya Gökalp'in eserleri yeniden derlendi

Ziya Gökalp'in eserleri yeniden derlendi
Türkçülüğün fikir babası Ziya Gökalp’in iki büyük eseri yeniden derlenirken, daha önce kitaplaşmamış makaleleri de iki ayrı başlıkta kitap haline getirildi.

Türkçülük fikrinin sistemleştiren ve milli edebiyatın kurulması ve gelişmesinde büyük rol oynayan Ziya Gökalp’in eserleri yeniden derlendi. Gökalp’in Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak adlı eserleri, Nargiza Sattarova tarafından yapılan yeniden derleme sonucunda Bilge – Kültür Sanat Yayınlarından çıktı.

Ziya Gökalp’in Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak kitabı 1918’deki basımından önce seri makaleler halinde Türk Yurdu’nda seri makaleler halinde yayımlanmıştı. Sattarova’nın çalışması ise, kitabın 1918 baskısı ile Türk Yurdu’nda çıkan makaleleri karşılaştırarak hazırlanan bir çalışma. Bu çalışma sayesinde, kitaba alınmamış bir makale tespit edilmiş ve yeniden derlenen kitapta sırasında verilmiş. Söz konusu makale, Ziya Gökalp’in H.Ş. imzasını kullanan bir Ermeni vatandaşa verdiği cevabı içeriyor.

Sattarova’nın yeniden derlediği bir diğer Gökalp eseri olan Türkçülüğün Esasları ise, okumayı kolaylaştırıcı bir şekilde yeniden okurlara sunmuş. Ayrıca kitabın sonuna bir sözlükte eklenmiş. İsimler ve kavramlar ise detaylı olarak açıklanmış.

YENİ ZİYA GÖKALP ESERLERİ

Sattarova’nın Ziya Gökalp ile ilgili çalışmaları bu iki serden ibaret değil. Ziya Gökalp’in İslam ve Hilafet ile ilgili çeşitli yayınlardaki makalelerini Ziya Gökalp’in İslam Konulu Makaleleri adlı eserde toplayan Sattarova, Gökalp’in Bolşevik İhtilalinden sonra üç uzun makale halinde kaleme aldığı Rusya2daki Türkler ne yapmalı? Makalesini de, Yeni Türkiye’nin hedefleri adıyla okuyucu sunuyor