Zorla milliyetçilik

Hasan Cemal soruyor: “Herkes ’Atatürk milliyetçisi’olmak zorunda mı?” Hayır, zorla güzellik olmaz. Milliyetçilik, hele Türk - Atatürk milliyetçisi de olunmaz! Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de her cins adam ve kadınlar var. Sapıklar, yobazlar, entel züppeler ve vatan hainleri... Onları zorla milliyetçi yapmak tabii ki mümkün değil. Genetik yapılarına da aykırı!..
Ancak Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti var oldukça, Türkiye ne idüğü belirsiz bir 2. Cumhuriyete veya Neo-Osmanlı Padişahlığına dönüşmedikçe, bugünkü Anayasanın değişmez, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez temel ilkesidir. İsterlerse buna “resmi ideoloji” veya “resmi tarih” desinler, gerçek budur!
 Şimdi yeni anayasa ile bu değiştirilemez “milliyetçilik” ilkesinin kaldırılması açıkça teklif ediliyor... Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 1 Ekim’deki Meclis’in yasama yılı açılış törenindeki konuşmasında, “Hiçbir ideoloji ve doktrinin mührünü taşımamalı” şeklindeki sözlerinden sonra Başbakan Tayyip Erdoğan da Atatürkçülük ideolojisinin yeni anayasada yer almayacağının işaretlerini verdi.

***


Ve ışığı gören tahtakuruları kovuklarından çıkıyorlar; mâlum sol ve sağ, hatta orta “liberal” çevrelerden milliyetçiliğe, Atatürk’e ve Türklüğe kesif taarruz başladı. Anayasadaki “Türklük” kavramı baş hedef!..
Yeni Türkiye Cumhuriyetinde “milliyetçilik” yeni kuşaklara Reşit Galip Beyle başlayarak nasıl aşılandıysa, şimdi o makamı hak etmeyen yeni Milli Eğitim Bakanı Öner Dinçer “milliyetçiliği” eğitimden kaldırarak silmekte.
Bazı “aydınlar” adeta Türk olmaktan utandıklarını söylemeye başladılar. Kerameti kendisinden menkul-meçhul şöhretlerden Orhan Kemal Cengiz adlı biri “Velevki Türküm” diye yazmış. Bu kişi demek ki “tesadüfen” , “nüfus kağıdına göre” sözde bir Türk. Bu bir imalat hatası... Mutasyona uğramış bir yaratık!
Der ki “Milliyetçilik” denen şey Fransa’dan başlayıp, tıpkı ’soğuk hava dalgaları’ gibi, Balkanlar üzerinden yurdumuza gelip çöreklenmiş. TC abartılı bir Türklük vurgusuyla kurulmuş. Eğer “Türklük şizofrenisinden” , bu “illetten” , “Türklükten” , herhalde kendisi gibi psikiyatristler tarafından kurtarılsak, bir çok sorunu, özellikle “Kürt sorununu çözebilirmişiz” !..
Haydi biz bu illetten kurtulduk, ötekiler Türk manyaklığından kurtulacaklar mı?.. Türklük ve Türk milliyetçiliği, düşmanlarımıza karşı en büyük silahımız!
Gene bu bu âdeme ve hemcinslerine göre de “Sıfırdan bir anayasa için bu tabudan” , bu şizofreniden kurtulmamız lazım... Yani dedikleri, Gül ve Erdoğan’ın dedikleriyle ve de Hasan Cemal’in yazdıklarıyla örtüşüyor.

***


Hasan’a dönelim. Onun dileği de Türkiye’yi ’kırmızı çizgileri’nden kurtaracak demokratik bir anayasanın temellerinin atılması... Hasan soruyor:  “Atatürk milliyetçiliği nedir ki!..” “Tarifi” mümkün değilmiş; ama bir başka “aydın” tarif etmiş: “Atatürk milliyetçiliği kendi bölgesinde olduğu kadar, bütün dünyaya örnek olabilecek birtakım üstün nitelik örnekleri vermiştir. Birincisi, Avrupa’nın ırkçı rejimlerden çok etkilendiği bir dönemde Atatürk milliyetçiliği kesinlikle ırkçı olmamıştır. Atatürk’ün milliyetçiliği yayılmacı bir milliyetçilik değildir. Kurtuluş Savaşı içinde amaçladığı sınırların ötesinde bir toprak istemi olmamıştır. Atatürk milliyetçiliğinin barışçı politikasının bir uygulaması olan İkinci Dünya Savaşı dışında kalış, kim bilir kaç kuşak Türk genci için paha biçilmeyecek bir nimet olmuştur...”
Kim bu “aydın” ?.. Baskın Oran... Leyla Zana’nın, Meclis’te yemin ederken “Türk milleti değil” Türkiye “demesine” sürçü lisan diyen adam.
Ve işbu, milliyetçilik düşmanı Baskın Oran adlı kişi şimdi, “Nedir azizim Atatürk milliyetçiliği, bilen var mı?.. Bundan daha içi boş ikinci bir kavram duydunuz mu ömrünüzde” diyor!..
Böyle döneklere, demagoglara ne demeli!.. Ama şu sırada Türkiye ustura sırtında ve maalesef bu adamların boruları ötüyor. “Zor kardeşim zor, milliyetçilik zor.” 

***

 
Ah Mustafa Kemal Atatürk!.. Engin vizyonunla her şeyi öngördün, hatta “ileride dahi” Cumhuriyeti yıkmaya çalışacaklarını da tahmin ettin; ama gelecekte bu Türk ülkesinde, Türk olduklarından utanacak adamlar ve kadınlar çıkabileceğini tahmin ettin mi?..
Bu cumhuriyet sözde aydınlar ve liboşlar tarafından kurulmadı, milliyetçi askerler ve aydınlar tarafından kuruldu.

Yazarın Diğer Yazıları