Yerli elektrikli traktör seri üretime geçiyor

Yerli elektrikli traktör seri üretime geçiyor
ZY Elektrikli Traktör tarafından üretilen araçların, performans testlerinden başarılı sonuçlar aldığı ve seri üretime geçileceği açıklandı.

Yalnızca ülkemiz için değil, dünyada da bir ilk olduğu belirtiliyor

ShiftDelete''de yer alan habere göre, Önder Yol ve Ziraat Girişim Sermayesi ortaklığında kurulan ZY Elektrikli Traktör tarafından üretilen ilk nesil prototip araçlar, 39 farklı alanda yapılan testlerin ardından başarılı bir sonuç ortaya koyunca seri üretime geçilmesinin kararı alındı. Bu durumun yalnızca ülkemiz için değil, dünyada da bir ilk olduğu belirtiliyor.

YILDA 1000 ADET ELEKTRİKLİ TRAKTÖR İLE SERİ ÜRETİM BAŞLAYACAK

- Güç (Bg): 105+

- Tork (Nm): 494+

- Batarya kapasitesi (kWh): 53+

- Manevra (Wd): 4+

- Hızlı şarj: 45 dakikada tam dolum

ZY Elektrikli Traktör, yerli ve yabancı pek çok hibrit traktör projesinden farklı olarak, yüzde 100 elektrikli motora sahip bir şekilde üretilecek. 105 beygir gücündeki araçların, yüzde 90’a varan enerji tasarrufu sağladığı söyleniyor. Hatta ZY’nin verilerine göre 100 kilometrelik mesafeyi 3 TL civarında bir maliyetle gidebiliyor.

Alışageldiğimiz dizel motorlu traktörlerden farklı olarak elektrik motorunun tüm imkanlarından faydalanan araç rakiplerinin aksine, en yüksek iş yükü altındayken bile oldukça sessiz bir şekilde çalışmasıyla öne çıkıyor.

Buna ek olarak yine doğası gereği, bakım masrafları çok daha düşük olacak. Ayrıca ZY tarafından açıklanan verilere göre de 45 dakikanın altında bir hızlı şarj süresine sahip olacak. Burada kullanılacak şarj ünitesiyse aracın içerisine entegre edilecek.

İçten yanmalı motorlu rakipleriyle kıyaslandığındaysa, mazot masrafında yüzde 90’a varan tasarruf yapılabileceği söyleniyor. Dolayısıyla ortalama bir çiftçinin yıllık 133 bin TL yakıt giderini cebinde tutabileceği belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl aracı bizzat test eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Burada geliştirilmiş yüzde 100 yerli ve milli, elektrikle çalışan bir traktör. Bu traktörü Cumhurbaşkanımız Ankara’da Hasat Şenliği’nde kullanmıştı. İnşallah buradan hareketle Türkiye, yerli ve milli bütün otomobiller ve büyük araçları imal edecek. Bunları geliştirmemiz ve desteklememiz lazım. Buradaki deneme imkanlarımız dahilinde traktör çok iyi. Güçlü bir motor. Zaten test edilmiş ve hepsinden başarıyla çıkmış. Ümit ediyoruz ki seri üretimine de geçilir" dedi.