Kosova Savaşı'nda kızını emziren anne ve 22 yıl sonra kızıyla oraya çıktı. Savaşın sembolü olmuştu.

Kosova Savaşı'nda kızını emziren anne ve 22 yıl sonra kızıyla oraya çıktı. Savaşın sembolü olmuştu.
1999 yılında yaşanan ve tarihin utanç sayfalarına kazınan soykırımda, bebeğini emzirdiği fotoğraf ile yürekleri yakmıştı. 2019 yılında kızıyla köylerinde görüntülendi.

Kosova Savaşı’nda Ivaja köyündeki Arnavutlar, Sırpların soykırımından kaçmak için Mart 1999’da Kaçanik şehrine doğru yürüyüşe geçti. Dondurucu soğukta kaçanlardan biri de kucağındaki 6 aylık kızı Besjana ile Şerife Luta’ydı. Saatlerce süren yürüyüşte bebeğin sesi kesilmişti.

SAVAŞIN SEMBOLÜ OLDU

Şerife kızının donarak öldüğünü sandı ama kucağından hiç bırakmadı. 24 saatin sonunda sığındıkları evde sobanın yanına bıraktığı bebeği ağlayınca herkes de sevinçten ağladı. Tekrar yola çıktıklarında yürürken kızını emziren Şerife’nin çekilen fotoğrafı savaşın sembolü oldu. 2019 yılında Şerife ve kızı Besjana köylerinde görüntülendi. Besjana “Annem benim kahramanım” dedi.

Bundan 22 yıl önce Şerife Luta’nın kucağında taşıdığı, yolda emzirdiği minik kızı Besjana, bugün hala annesinin yamacında…

Bir Arnavut televizyonu için ilk kez konuşan fotoğrafın kahramanları Şerife ve Besjana Luta, bu yolculuğun zorluklarını ve resmi gördüklerinde yaşadıkları sürprizleri şöyle anlatmış. "Kesintisiz 24 saat yürüdükten sonra, bebeğim üşüdü, ağlaması kesildi. Donmuştu. Öldüğünü sanıyordum. Kayınbabam kızımı aldı ve onu Blace’deki bir evin ocağına koydu. On dakika sonra ağlamaya başladı ve diğer mülteciler alkışlamaya başladı. Orada ağlamaya başladım. Çok fazla duygulandım."

İlgili Haberler