30 yıl önce Hocalı'da yaşanan katliam şimdi Bucha'da yaşanıyor

30 yıl önce Hocalı'da yaşanan katliam şimdi Bucha'da yaşanıyor
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 42 gün geride kalırken Kiev yakınlarındaki Bucha'dan gelen fotoğraflar dünyayı sarstı.

Ukrayna ordusu, başkent Kiev''i de içine alan bölgenin tamamen Rus işgalcilerden temizlendiğini açıkladı. Ukrayna birlikleri başkent çevresindeki 30 kasaba ve köyün kontrolünü geri aldı ve işgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ilk kez Kiev bölgesinde hiç Rus askeri kalmadı. Ruslar çekilirken geride bıraktıkları ise tüyler ürpertti.

SOKAKLAR CESETLERLE DOLU

Irpin yakınlarındaki Bucha (Buça) ilçesine giren Ukrayna askerleri ve gazeteciler, sokaklarda gördükleri karşısında şoka uğradılar. Rus askerlerin öldürdüğü sivillerin çoğunun elleri arkadan bağlanmıştı ve cesetler öylece sokaklardaydı.

Bazı cesetlerin çürümeye başladığı göze çarparken, Ukrayna Başsavcısı Iryna Venediktova, Kiev bölgesindeki şehirlerde sivillere ait 410 cansız bedene ulaşıldığını açıkladı

Evlerine geri dönmeye başlayan Bucha sakinleri, sokaklardaki cesetleri görünce gözyaşlarına boğuldu. Rus işgalcilerin Ukrayna ordusu tarafından öldürülen kendi askerlerini de zırhlı araçlar ya da tankların içinde bırakıp gittiği görüldü.

“ŞEVÇENKO’NUN HEYKELİ VURULDU”

Azerbaycan İstanbul eski Başkonsolosu İbrahim Nebioğlu ise Bucha’da yaşanan insanlık ayıbını 30 yıl önceki Hocalı Katliamı’na benzetti. Nebioğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “30 yıl önce Hocalı Katliamı; 30 yıl sonra Bucha Katliamı.” vurgusu yaparak şu ifadelere yer verdi: “30 yıl önce Şuşa''da Azerbaycan’ın ünlü opera sanatçısı Bülbül’ün heykeline kurşun sıkılmıştı; 30 yıl sonra Kiev’de ünlü Ukrayna yazarı Taras Şevçenko’nun heykeli vuruldu… 30 yıl önce Hocalı Katliamı; 30 yıl sonra Bucha Katliamı.”

İlgili Haberler