TÜRKİYE AYAKTA

TÜRKİYE AYAKTA
TÜRKİYE AYAKTA

De Puig, “Kapatma davasıyla ilgili bildiri yayınlanmasını AKP’li üyeler istedi” deyince ortalık karıştı. CHP v

De Puig, “Kapatma davasıyla ilgili bildiri yayınlanmasını AKP’li üyeler istedi” deyince ortalık karıştı. CHP ve MHP’den sert açıklamalar geldi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Luis De Puig’le görüşen Türk Grubunun CHP ve MHP’li üyeleri, bildiri talebinin kimden geldiğini sordu. Puig, “AKP’li üyeler istedi” cevabını verdi. Puig’le kendisinin görüştüğünü belirten AKP Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise, “Bildiri bizim değil onun önerisi” iddiasında bulundu.

MHP’lİ Kumcuoğlu ve Türkeş’le birlikte açıklama yapan CHP’li Birgen Keleş, AKP’li bazı milletvekillerinin, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı’nı Ankara’ya davet ettiklerini de belirterek, “AKPM Başkanı, Meclis’teki siyasi partilerin daveti olmadan gelmeye sıcak bakmadı. Bahsedilen bildiriyi yayınlayacaklarını sanmıyoruz” dedi.

Öte yandan, bildiri skandalıyla ilgili sert açıklamalar gelmeye devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Yardımcısı Öymen, AKP iktidarının yabancıları kışkırttığını söyledi. DSP Genel Başkanı Sezer, “Yine bir AKP densizliğiyle karşı karşıyayız” tespitini yaptı. HYP Genel Başkan Vekili Okuyan ise, “Türkiye’yi baskı altına almak haysiyetsizliktir” yorumunu yaptı.


Skandala büyük tepki
AKPM’de görevli 8 AKP’li milletvekilinin AKPM Başkanı’ndan kapatma davasıyla ilgili bildiri talebi iddası ortalığı ayağa kaldırdı. Muhalefet, bildiriyi yargıya müdahale olarak nitelendirdi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin, Türkiye’de açılmış bir kapatma davasıyla ilgili ilk kez bildiriyi kaleme alması Türkiye’yi ayağa kaldırdı. CHP ve MHP milletvekilleri, AKPM Başkanı’nın “AKP’nin kapatılmasına ilişkin bildiri yayınlanması” yönünde kendilerinden talepte bulunulduğunu bizzat ilettiğini ifade etti. Parlamenterler Meclisi’ndeki Hıristiyan Demokrat Grubu Başkanı NTV’ye yaptığı özel açıklamada kapatma davası konusunda bildiri yayınlamaları için bazı AKP milletvekillerinden talep geldiğini açıkça dile getirdi. Bu konuda son karar, Strasburg’da düzenlenecek Parlamenterler Meclisi Başkanlık Divanı toplantısında verilecek.

Vahim bir durum
Olaya siyasiler büyük tepki gösterdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AKP’nin kendi iktidarını koruyabilmek için her şeyi yaptığının söyledi. Öymen, AKPM’nin yaptığı açıklamanın Türkiye’de gelinen durumun ne kadar vahimleştiğinin açıkça bir göstergesi olduğunu ifade etti. Öymen, AKP iktidarının yabancıları kışkırttığını söyledi. CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu da, önceki gün, Türk siyasal yaşamının bir utanç tablosunun tarihe geçtiğini belirterek “Türkiye bir müstemleke devlet değildir” dedi. DSP lideri Sezer, bildiri skandalına işte bu sözlerle tepki gösterdi  AKP’nin ne zaman başı sıkışsa, AB’yi hatırladığını ifade eden Sezer, “yine bir AKP densizliğiyle karşı karşıyayız” dedi. Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkan Vekili Yaşar Okuyan ise, “Türkiye’yi baskı altına almak haysiyetsizliktir” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türk heyeti başkanı AKP Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, iddiaları yalanladı.

Yayınlanacağını sanmıyoruz
AKPM üyesi MHP ve CHP milletvekilleri, skandal gelişmeyi Puig’in Türk basınına verdiği beyanatla öğrendiklerini bildirdi. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi CHP ve MHP milletvekilleri, AKPM’nin, AKp hakkında Anayasa Mahkemesinde görülen davayla ilgili bildiri yayımlamasının kabul edilemeyeceğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Birgen Keleş, AKP’li bazı milletvekillerinin AKPM Başkanını Ankara’ya davet ettiklerini belirterek “Puig’e Meclis’teki siyasi partilerin daei olmadan gelmeye sıcak bakmadı. Sözkonusu bildiriyi yayınlayacaklarını tahmin etmiyoruz” dedi. 

AKP’liler hesap verecek
AKPM’de yaşanan bildiri skandalına TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın el koyduğu bildirildi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un, “TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan’ı, bu utanç tablosunu gidermesi için göreve davet ediyoruz” çağrısının ardından Toptan’ın, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Grubunda yer alan AK Parti’li milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Ruhi Açıkgöz, Lokman Ayva, Mesude Nursuna Memecan, Özlem Piltanoğlu Türköne, Mehmet Tekelioğlu, Mustafa Ünal ve Erol Aslan Cebeci ile yurtdışı temaslarını tamamladıktan sonra görüşeceği öğrenildi. Öte yandan, TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Luiz Maria De Puig’i, Türk parlamenter heyeti aracılığıyla Türkiye’ye davet etmesinin söz konusu olmadığı bildirildi. 

Köksal Toptan AKP'li 8 üyeye hesap soracak



Haber: Fatih ERBOZ