AKP'nin oyu için şaşırtan çıkış

AKP'nin oyu için şaşırtan çıkış
Seçim anketi sonucu ve analizleriyle öne çıkan Kadir Atalay, AKP'nin oyu için şaşırtan çıkışta bulundu. Muhalefeti de uyaran PİAR Araştırma Başkanı Kadir Atalay seçim kanunu teklifini yorumladı.

Seçim anketlerinin ünlü analizcisi açıkladı

Milli Gazete''nin haberine göre, seçim anketi sonuçları ve değerlendirmeleriyle öne çıkan PİAR Araştırma’nın Başkanı Kadir Atalay, AKP ve MHP tarafından hazırlanan Seçim Kanunu teklifine ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Anketçi Atalay, AKP’nin kararsız seçmenleri için muhalefet partilerine uyarıda bulunarak seçim sonucu için tahminini paylaştı.

KİMLERİN KAYBETTİĞİNİ AÇIKLADI

PİAR Araştırma mart ayı seçim anketi sonuçlarında AKP’nin oy oranı yüzde 26,4 oy oranı çıkarken MHP’nin oy oranı ise yüzde 7,5 olarak çıkmıştı. Seçim anketi sonucu analizleriyle bilinen Kadir Atalay, Youtube yayınında Meclis’e AKP ve MHP tarafından sunulan seçim kanunu teklifine ilişkin, “Seçim sisteminde oynayanlar her zaman kaybedenlerdir. Kim ki seçimleri kaybedeceğini görüyor, iktidarın biteceğini görüyor, hemen seçim kanununu kendisine göre ayarlıyor. Bu daha evvelde hep böyle oldu. İktidarı bırakmak istemeyen siyasetçiler kaybetmemek için kendilerini bu yolla koruma altına almaya başladıkları da tarihte görüldü.” ifadelerini kullandı.

SANDIK SONUÇLARI ÖNEMLİ

“İktidar kesin kaybediyor ama sandık sonucu ne çıkacak bilmiyoruz.” diyen anketçi Kadir Atalay, “Kaybeden bir iktidar sandıktan galip çıkabiliyor biliyorsunuz. Üç büyük şehirden aynı anda hangi oy çıkarsa Türkiye genelinde o çıkar. Referandumda üç büyük şehirde hayır çıktı. Türkiye genelinde AKP kazandı, ‘evet’ çıkardı. Geçtiğimiz Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ankara, İstanbul, İzmir büyükşehirler de AKP çoğunluğu sağlayamadı ama Türkiye genelinde yine AKP kazandı.” dedi.

ERDOĞAN İÇİN AYARLAMA YAPILDI

Seçim anketi sonucu haricinde AKP’nin oy oranı için tahminde bulunan PİAR Araştırma Başkanı Kadir Atalay, erken seçim tarihi de verdi. Atalay, hazırlanan seçim kanunu ile Erdoğan’ın aday olabilmesi için zaman ayarlaması yapıldığını kaydederek, seçimin 2023 mart-nisan aylarında yapılabileceğini söyledi. 
Anketçi Kadir Atalay, “Öncelikle seçim mart-nisan aylarında olacak bu yeni geçirecekleri kanun teklifini kullanabilecekleri hem de Erdoğan’ın da aday olabileceği şekilde kritik bir zamanlama ayarı yapıldı burada.” dedi.

AKP’nin oy oranı için dikkat çeken ifadeler kullanan PİAR Araştırma Başkanı Kadir Atalay, “AKP yüzde 30’un üzerine çıkar mı bence çok rahat çıkar. AKP’nin seçmenleri dağılmış değil kararsıza geçmiş sadece yani kendini kararsız tanımlıyor ama muhalefet partilerine oy vermeye karar vermemiş seçmen için muhalefetin pek bir çalışma yapmadığını görüyorum.” diye konuştu.

AKP''NİN OY ORANINI AÇIKLADI

Muhalefet partilerine tavsiye ve uyarılarda bulunan Kadir Atalay, “Sandıklara giren oylar olduğu gibi, gerçekçi bir şekilde sayılırsa bile ülkede oy dengesi tahminime 45-55’in üzerine çıkmaz. AKP kanadı yani Cumhur İttifakı’nın alacağı oy en az yüzde 45 civarı olur. Çok kritik rakamlar oynuyor. Ben maksimumdan bahsediyorum. Bu yüzden de çok sıkı siyaset yapılmalı. Muhalefet partileri oldukça rahat, oldukça endişesiz gidiyorlar seçime. Bu bence çok yanlış.” dedi.

Atalay, şöyle devam etti:

“Halbuki o seçmenin Erdoğan’ı bırakması için bir sebep sunmak lazım. İsrail ile olan bu yeni ilişkiyi neden gündeme taşımıyorlar? Geldi-gitti yani Mavi Marmara, şehit kanları vardı, siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz diyordu bunların hepsi bir anda yok oldu. İslami kesimin en sevmediği İsrail’dir. Müslüman kanı akıyor sürekli. Muhalefet partileri bugünlerde dile getirse bunları bu seçimi kazanma seçimleri olabilir. Bu yüzden de AKP’nin yüzde 30’ların üstüne çok rahat çıkacağını düşünüyorum. Sandıklara giren oylar olduğu gibi, gerçekçi bir şekilde sayılırsa bile ülkede oy dengesi tahminime 45-55’in üzerine çıkmaz. AKPi kanadı yani Cumhur İttifakı’nın alacağı oy en az yüzde 45 civarı olur. Çok kritik rakamlar oynuyor. Ben maksimumdan bahsediyorum. Bu yüzden de çok sıkı siyaset yapılmalı. Muhalefet partileri oldukça rahat, oldukça endişesiz gidiyorlar seçime. Bu bence çok yanlış.

AKP kararsızlarının kafasındaki soruları cevaplayamadıkları gibi muhalif seçmenlerin kafasında da yeni yeni soru işaretleri oluşturuyorlar.

ERKEN SEÇİM 

2023 Mart Nisan benim erken seçim beklentim. Meclis’ten geçecek olan seçim kanunu üzerinden bir yıl geçeceği o zaman kullanılabilir olacak. Ayrıca haziran ayında seçime gitmek istemiyor. Erdoğan bir iki ay önce de olsa bir erken seçim yapacak. Sebebi de üçüncü kez aday olamaz söylentileri eşliğinde bir seçime gitmek istemiyor onun yerine anayasadaki hakkını kullanacak. Nedir o; iki dönem cumhurbaşkanlığı yapmış bir isim eğer ki Meclis erken seçim isterse üçüncü kez aday olabiliyor Erdoğan’da bu hakkını kullanacak.”

İlgili Haberler