Dikkat uzmanı uyardı. Uygun şekilde kesilip tüketilmeyen kurban eti tehlike saçıyor

Dikkat uzmanı uyardı. Uygun şekilde kesilip tüketilmeyen kurban eti tehlike saçıyor
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, Kurban etiyle ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı.

Kurban Bayramı''nda sofraların vazgeçilmezi olan etin seçiminden kesimine, tüketiminden saklanmasına kadar birçok noktaya dikkat etmek gerektiği vurgulandı.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, uygun şekilde kesilip, tüketilmeyen kurban etiyle ilgili uyarılarda bulundu.

“KALP VE BÖBREK HASTALARINDA CİDDİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR”

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, “Uygun şekilde kesilip, tüketilmeyen kurban etinin vücutta bazı enfeksiyonlara, kalp ve böbrek hastalarında ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” diyerek uyardı.

Ünlü Prof. Dr. Canan Karatay, et pişirmenin püf noktalarını açıklamıştı.

Karatay, “Et ızgarada pişirilirken önce harlı, sonra ağır ateşte pişirilmelidir. Böylece kabuk yapan etin kıymetli suyu dışarıya çıkmaz. Izgara hafif ateşte yapılır. Etler buzdolabından alındıktan sonra biraz bekletilir ve tuzu, ızgara yapıldıktan sonra serpilir” ifadelerini kullanmıştı.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, kurban etlerine çıplak elle dokunulmaması gerektiğini belirterek uyarıda bulunmuştu.

KURBAN BAYRAMI NEDİR?

Kurban Bayramı, Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan dinî bir bayramdır. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ''Eyyâm-ı nahr'' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arefe denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke''de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayram aynı tarihlere tekabül eder.

İlgili Haberler