Gaziantep’te Suriye sorunları büyüyor!

Gaziantep’te Suriye sorunları büyüyor!
Gaziantep’te Suriye sorunları büyüyor!

CHP Milletvekili Mehmet Şeker, Türkiye’deki Suriye plakalı araçların hiçbir kaydının olmadığını, bunun da büyük tehlikeye

CHP Milletvekili Mehmet Şeker, Türkiye’deki Suriye plakalı araçların hiçbir kaydının olmadığını, bunun da büyük tehlikeye yol açtığını söyledi

 

Gaziantep Suriyeli sığınmacılar yüzünden yol geçen hanına döndü. Terör örgütü PKK’nın 21 Ağustos 2012 tarihinde infilak ettirdiği ve 9 kişinin öldüğü bomba yüklü araç da Gaziantep Emniyet’ine ders olmadı. Suriye plakalı araçların MOBESE kayıtlarının tutulmaması ve trafik polislerinin kontrollerde bu araçlara karşı uygulama yapmamasına CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, sert tepki gösterdi. Şeker, “Hiç kimse kontrol etmiyor. Kayıtlara girmiyor, öte yandan girse ne olacak, kim nasıl kontrol edecek? Hepsinden daha önemlisi, güvenlik sorunu yaşanıyor şehirde. Bir patlama olursa nasıl anlaşılacak, patlamadan önce nasıl tedbir alınacak?” dedi.

 


Kayıt tutulmuyor

Mehmet Şeker, il asayiş toplantısında da aynı konunun gündeme geldiğini, ancak Suriye plakalı araçlarla ilgili her hangi bir kaydın tutulmadığını söyledi. Plakaların Arapça yazılı oldukları için polisin çaresiz kaldığını anlatan Şeker, şunları söyledi: “Her ışıkta, her park yerinde Suriye plakalı bir araç var. Bunlar her yerde geziyor ve kontrol eden kimse de yok. Halbuki araçların uluslar arası antlaşmalara göre Türkiye’ye nasıl girecekleri belirlenmiş. Gaziantep’te son model cipler de var, trafikte olmaması gereken araçlar da var. Bizim vatandaşlarımızdan biri muayenesini yaptırmamış olsa hemen aracını trafikten men ederler. Bunların öyle bir derdi yok. Trafik sigortaları, muayeneleri kasko sigortaları yok. Kim kullanıyor o bile belli değil.”

 


Geçici plaka

Şeker, trafikteki araçlara geçici plaka verilmesinin güvenlik açısından gerekli olduğunu dile getirdi.  Bu güne kadar Gaziantep ve diğer sınır illerinde geçici plaka uygulaması yapılmadığını vurgulayan Şeker, “Normalde geçici plaka vermeleri gerekir. Bu plakanın bizim tarafımızdan okunması gerekiyor. Hiçbir Suriyeli araca ceza yazılmıyor. Böyle bir şey görmedik” dedi.

 


Çalıntı araçlar

Bu arada Türkiye’den çalınan çok sayıda aracın da Suriye’ye götürüldüğü tespit edildi. Araçların bombalama eylemlerinin yanı sıra arkasına makineli tüfek ya da roketatar takılarak kullanıldığı öğrenildi. Şebeke üyelerinin çalıntı araçları MOBESE kameralarına yakalanmadan Suriye’ye götürmek için de ilginç bir yöntem kullandığı tespit edildi. Zanlıların araçlara sahte ya da aynı marka ve renkteki başka araçlara ait klonlanmış plakaları taktığı belirlendi. Operasyonda yakalanan 13 kamyonet, 6 otomobil ve 1 çekiciye el konuldu. Benzer yöntemlerle şimdiye kadar bin’e yakın aracın Suriye’ye götürüldüğü anlaşıldı. Türkiye’den kiralanan son model otomobillerin de muhalifler tarafından, kaçırılarak Suriye’deki savaş bölgesinde kullanıldığı ileri sürüldü. Son dönemde bu yöntemle 180 lüks otomobilin Suriye’ye kaçırıldığı belirlendi.