115 hamile çocuk skandalında yeni gelişme

115 hamile çocuk skandalında yeni gelişme
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma hastanesinde yaşanan 115 hamile çocuk skandalında sanıkların katılmadığı 2. Duruşma görüşüldü. Skandalı ortaya çıkaran İclal Nergiz’in ifadeleri duruşmaya damga vurdu.

FATMA GÜL-ERDEM AVŞAR / YENİÇAĞ

İstanbul’da Küçükçekmece’de yaşanan 115 hamile çocuk skandalının yankıları devam ederken, bugün görüşülen davada olayı ihbar eden Sosyal Hizmetler Uzmanı İclal Nergiz’in ifadesi ortaya çıktı.

Duruşmada tanık sıfatıyla ifade veren Nergiz, daha önce 115 hamile çocuk hakkında düzenlenen raporların işleme alınmadığını belirterek, olayla ilgili yaptığı incelemeyi Başhekim Yardımcısı Akif Akça’ya ilettiğini söyledi.

Akça’ya ilettiği raporun yasal işlem süresinin 2 ay olduğu halde bu süre içinde kendisine dönüş yapılmadığını ifade eden Nergiz, sanık Akça’nın kendisine “Bu işleri ben hallediyorum, siz kendi işinize bakın” sözleriyle karşılık verdiğini aktardı.

Nergiz, olayın savcılığa taşınması gerektiğini sanık Akça’ya sözlü olarak bildirdiğini yalnız yazılı bir bildirimde bulunmadığını belirtirken, bu talebinin ardından görev yerinin değiştirildiğini de sözlerine ekledi.

Nergiz’in ifadeleri şöyle:

“N.D ve Akif Akça, ile aynı hastanede çalışıyorduk. 10-18 yaş arası çocukların kaydını tutarak, savcılığa gönderiyorduk. Başhekim yardımcısı ve başhekim de bu dosyaları göndermek üzere ilgili savcılıklara yönlendiriyordu. Ben de 18 yaş altı çocuklar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığının farkına varınca bir dosya taraması yaptım. Eksik varsa giderilsin diye düşündüm.

115 tane çocuğun bildiriminin yapılmadığını tespit ettim. Listeyi çıkardım ve başhekim yardımcısı Akif Akça’ya gidip “Hocam bunlar eksik, düzeltilmesi gerek” şeklinde bildirimde bulundum. Herhangi bir geri bildirim alamadım. En sonunda Akif Akça, ‘Tamam, ben hallediyorum. Siz kendi işinize bakın’ dedi. 2 ayın sonunda tekrar söyledim fakat yine bir geri dönüş yoktu. Bu sefer Akif Akça’ya giderek, bu çocuklarla ilgili suç duyurusunda bulunacağımı söyledim. Bunun üzerine Toplum Ruh Sağlığı merkezine gönderildim.”

Sanıkların katılmadığı duruşma 4 Şubat 2019 tarihine ertelendi.

SADECE İYİ PARTİ TAKİP ETTİ

115 hamile çocuk skandalının uzun süre Türkiye’nin gündeminde yer alması ve büyük tepki çekmesine rağmen İYİ Parti dışında hiçbir siyasi partinin davaya katılım göstermemesi dikkat çekti.

İstanbul Küçükçekmece 20. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmayı İYİ Parti’yi temsilen Kurucular Kurulu Üyesi İlay Aksoy takip etti.

İDDİANAMEDEN

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sosyal Hizmetler Biriminden sorumlu Başhekim Yardımcısı A.A. ile Sosyal Hizmetler Uzmanı N.D. "şüpheli" sıfatıyla yer alıyor. N.D.'nin yerine Sosyal Hizmetler Uzmanı İclal Nergiz'in görevlendirildiği, İclal Nergiz'in görev yaptığı dönemde kendisine gönderilen çocuk gebelerin önceden de sosyal hizmetler birimine gelmesine rağmen haklarında görüşme raporu düzenlenmediğini fark ettiğini belirtiliyor.

Yaptığı incelemede 1 Ocak 2017 ve 24 Mayıs 2017 tarihleri arasında çocuk gebe hakkında görüşme raporu düzenlenmediğini ve yetkili makamlara suç duyurusunda bulunulmadığının tespit ettiği ifade edilen iddianamede İclal Nergiz'in bu durumu tutanak tuttuğu ve hastane yönetimine gönderidiği, bir süretini de Sosyal Hizmetler Birimi'nden sorumlu Başhekim Yardımcısı şüpheli A.A.'ya verdiği belirtiliyor. İddianamede, kendisine cevap verilmemesi üzerine İclal Negiz'in başhekim yardımcısı A.A.'nın birkaç kez yanına gittiği, kendisine çocuk gebelerle ilgili herhangi bir belge ve bilgi verilmemesi üzerine suç duyurusunda bulunduğu anlatılıyor. İddianamede şüpheli A.A. ile N.D.'nin "Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi" suçundan 7 ay 15 günden 3 yıl 6 aya kadar hapisleri talep ediliyor.

İlgili Haberler