2 Aralık Hadi ipucu: Fotoğrafçılıkta 1/3 kuralı oranı ismi nedir?

2 Aralık Hadi ipucu: Fotoğrafçılıkta 1/3 kuralı oranı ismi nedir?
Canlı Bilgi yarışması Hadi ipucu sorusu belli oldu. Hadi Instagram'dan Fotoğrafçılıkta temel tekniklerinden biri olan '1/3 kuralı' doğadaki ve sanattaki hangi oranın ismiyle de bilinir? diye sordu. Hadi İpucu

Kısa sürede bir milyona aşkın takipçi kazanan Hadi 2 Aralık ipucu sorusu cevabı belli oldu. Hadi ipucu sorusunu Instagram'dan, Işık, açı ve kompozisyon iyi fotoğraf çekebilmek için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar. Fotoğrafçılıkta temel tekniklerinden biri olan '1/3 kuralı' doğadaki ve sanattaki hangi oranın ismiyle de bilinir? diye bir soru paylaştı. Hadi bu akşam saat, 19:00'da lifebox sponsporluğu ile 40.000 TL ödülü takipçileri ile paylaştıracak.

HADİ İPUCU CEVABI

2 Aralık 2018 Hadi ipucu: Fotoğrafçılıkta temel tekniklerinden biri olan '1/3 kuralı': Altın Oran'dır.

hadi-007.png

FOTOĞRAFÇILIKTA 1/3 KURALI NEDİR?

Altın Oran veya 1/3 kuralı, fotoğrafçılıkta en temel çekim tekniklerinin başında gelmektedir.

Altın Oran kuralının en temel şekliyle çekilen görüntünün daha rahat algılanması olarak adlandırabiliriz. Fotoğrafçılıkta önemli ve temel bir yere sahip olan bu kural, fotoğraf çekimlerinde kompozisyon oluşturulurken basit bir şekilde uygulanabilmektedir. Bu teknik sayesinde çekilen nesne ön plana çıkmakta ve kadraj daha dengeli olmaktadır.

Fotoğrafta Altın Oran

Bizim bu işin ilgileneceğimiz yönü ise, fotoğraf. Altın Oran, fotoğrafçılıkta kullanılmaya başladıktan sonra burada 1/3 kuralı olarak karşımıza çıkıyor. Yani Altın Oran ve 1/3 kuralı, tam olarak aynı anlama gelmemektedir. 1/3 kuralı, Altın Oran ile benzer estetik amaçlarlar kullanılsa da bu oranın daha basit hale getirilmiş versiyonunu temsil etmektedir.

Fotoğrafta 1/3 Kuralı1/3 kuralı, fotoğraf kadrajının yatay ve dikey olarak 3'er eşit parçaya bölünmesiyle elde ettiğimiz 9 küçük parçadan oluşmaktadır. Makinelerin vizörlerinden bakıldığı zaman bu parçaları görebiliriz. Başlangıç için vizörden çizgileri görerek kullandıktan sonra zamanda kafamızda oluşan şekil doğrultusunda vizördeki çizgilere ihtiyaç duymayacağız.

Kadrajı çizgilerle böldükten sonra sağ tarafta görseli bulunan bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu şekilde bulunan kesişim noktaları, bize ilgi merkezlerini gösteriyor. Yani fotoğrafta öne çıkartmak istediğimiz noktalar, bu kesişim merkezlerinde bulunmalıdır. Bu konuda yapılan araştırmalar şunu göstermiştir; fotoğrafınıza bakan herhangi bir kişi, ilk olarak bu kesişim noktalarına bakmaktadır. Ön plana çıkartmak istediğiniz nesneyi, ''ilgi noktaları'' olarak adlandırılan bu noktaların üzerine denk getirerek fotoğrafınızın estetik güzelliğini arttırabilirsiniz.

2 Aralık Hadi joker kodu: Lifebox uygulamasını telefonunuza yüklemeniz gerekmektedir. Uygulamaya üye olduktan sonra rehberinizi yedeklemeniz gerekiyor. Daha sonra mesaj olarak joker kodunuz telefonunuza gelecektir.