30 bin terörist kapımıza dayandı

30 bin terörist kapımıza dayandı
Naim Babüroğlu: Suriye'deki El Kaide, IŞİD, El Nusra mensupları, Afrin-Cerablus ve Türkiye sınırına doğru sıkışıyor. Suriye ordusu bölgeyi ele geçirince sınırımıza ve güvenli bölgeye doğru hareket edecekler.

Fatih Erboz / ANKARA

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu, Suriye ordusunun operasyon yaptığı İdlib'ten kaçanların, Suriye'den çok Türkiye'yi ilgilendirdiğini söyledi. Kaçanlar arasında El-Kaide benzeri terör örgütü üyeleri bulunduğunu belirten Naim Babüroğlu, "Suriye operasyon yapıyor, oradaki teröristler Türkiye sınırına veya Türkiye'nin kontrol ettiği bölgelere geliyor. Birleşmiş Milletler'in terörist olarak kabul ettiği El Kaide, IŞİD, El Nusra, Heyet-i Tahrir Şam, ayrıca bağımsız olarak gelen Dağıstanlı ve Çeçenler var. Bunların sayısının 30-40 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. Afrin-Cerablus ve Türkiye sınırına doğru sıkışıyor. Bu durum, Suriye'den çok daha fazla Türkiye'nin güvenliğini yakından ilgilendiriyor. Suriye ile çözüm şart" dedi.

Suriye ordusunun Maaret El Numan'a doğru ilerlediğini ifade eden Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, şunları söyledi, "Burası stratejik bir yer. Türkiye'nin 7, 8 ve 9 numaralı gözlem noktalarında olduğu gibi Suriye birlikleri arasında kalır. Suriye için bu bölgelerde ateşkes kararı alındı. Ancak; Rusya Devlet Başkanı bu ateşkes kararına uymuyor. İdlib kentine yönelik operasyonlar, Rusya'nın hava desteğinde icrâ ediliyor. Birleşmiş Milletler tarafından terörist örgüt listesine alınan Heyet-i Tahrir Şam gibi örgütleri etkisiz duruma getirmeden o bölgenin emniyetinin sağlanamayacağını düşünüyor. Dolayısıyla İdlib bölgesinde ateşkes kararına evet diyor ama uymuyor. Türkiye de bunu biliyor.''

Türkiye - Suriye sınırına gelenlerin sayısının 300 bini aştığını hatırlatan Naim Babüroğlu, bu terörist unsurların; Afrin-Cerablus ve Türkiye sınırına doğru sıkıştığı bildirdi. Naim Babüroğlu, şu uyarılarda bulundu, ''Bunlar; Suriye ordusunun operasyonu ile gelip buraya sıkışmış durumdalar. Maaret El Numan; bu teröristlerin üssüydü. Suriye ordusu bölgeyi ele geçirince sınırımıza ve güvenli bölgeye doğru hareket edecekler. Türkiye'ye geçiş yollarını arayacaklar. Türkiye'de kalmasalar bile; Afganistan, Pakistan, Libya'ya, Yemen'e gitmek için Türkiye'yi kullanmak isteyecekler. Bana göre; Türkiye için bu önemli bir tehdittir. Türkiye'nin buna çok dikkat etmesi gerekir.''

Rusya'nın "işbirliği" istediğini de belirten Naim Babüroğlu, "Türkiye, Rusya ve Suriye ile işbirliği yaparak orada Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in terör örgütü kabul ettiği El kaide türevi örgütlerin, Türkiye coğrafyasına sızmasını engelleyecek tedbirler almalıdır. Adana Mutabakatının aktif duruma getirilmesi olayı rahatlatır. Bu; Suriye ile işbirliği demek. Rusya Devlet Başkanı Putin'in de operasyonu durdurmamasının, ateşkesi işler duruma getirmemesinin ana nedenlerinden biri de Türkiye ile Suriye'nin işbirliği yapmasını sağlamak" diye konuştu.