Murov Dağı’nda Şehitler Anıtı

Murov Dağı’nda Şehitler Anıtı
Azerbaycan-Ermenistan cephe hattına yakın bölgelerden Murov Dağı’nda konuşlu askeri birlik çetin kış şartlarına rağmen şehitlikte gece gündüz nöbet tutuyor

Türk İş birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) heyeti, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattına yakın bölgelerden biri olan Murov Dağı’ndaki “Murov Dağı Şehitler Anıtı” na çiçek bırakıp dua etti. Vatan sevgisi ve şehitliğin Allah katındaki önemini anlatan TİKA Bakü Program Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, daha sonra heyetle birlikte askeri birlikleri ziyaret etti. Uşak Milletvekili İsmail Güneş, TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Okan Yeşilot’un da yer aldığı heyet, Şeki bölgesinde Gençlik Merkezi’nin açılışını yaptı.  Temaslarını sürdüren TİKA heyeti, TİKA Bakü Program Koordinatörlüğünce yürütülen arıcılık projesi kapsamında arı kovanı verilen ve eğitimden geçirilen Ahıska Türkleriyle bir araya geldi. Daha sonra Ahıskalıların yaşadığı Sarıtepe Köyü’nü ziyaret eden heyet, köylülerden ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi aldı. Heyet, Bakü Program Koordinatörlüğü tarafından yürütülen süt hayvancılığı projesi kapsamında çiftçileri de ziyaret etti.

Ortak tatbikat
Heyete, Azerbaycan’da ilk defa başlatılan kayıtlı hayvan takip sistemi ve kulak küpesi numara takip sistemi hakkında bilgi verildi. Çiftçilerin kullanımına sunulan tarım makineleri ve gereçleri yerinde incelendi. Bu arada, Türkiye-Azerbaycan (TURAZ) Şahini-2015 Tatbikatı; Türkiye’nin ev sahipliğinde, Azerbaycan askeri hava güçlerinin katılımıyla Konya’da başladı. Tatbikat 2 Nisan’da sona erecek. Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında icra edilen tatbikatın amacı, “Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile başlatılan karşılıklı uçuş eğitimini, askeri eğitim ve iş birliğini geliştirmek” olarak açıklandı. Tatbikata Türk Hava Kuvvetlerinden üç adet F-16, üç adet F-4E 2020, iki adet AS-532 Cougar helikopter, iki adet UH-1H helikopter ve Havadan İhbar Kontrol uçağı; Azerbaycan Hava Kuvvetlerinden üç adet MIG-29, üç adet SU-25 ve dört MI-17 helikopteri katılıyor.