UV ışınları katarakta ve göz kanserine neden oluyor

UV ışınları katarakta ve göz kanserine neden oluyor
Veni Vidi Göz Grup Uzmanlarından Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu’nun verdiği bilgilere göre çok fazla UV ışınına maruz kalmak, katarakta ve göz kanserine yakalanma riskini artırıyor.

Son yıllarda güneşten gelen zararlı ışınların (UV) artmasıyla birlikte cilt kanseri, deri lekeleri ve güneş alerjisi gibi birtakım sağlık sorunlarında da artış yaşanmaya başladı. Ancak UV ışınları sadece ciltle ilgili sağlık sorunlarına sebebiyet vermiyor. Aynı zamanda göz sağlığını da olumsuz yönde etkiliyor.

Çocuklar risk altında
Op. Dr. Kavalcıoğlu, "Güneş ışınlarının gözle görülmeyen dalga boyutunda yer alan ultraviyole ışınları, A, B ve C olarak üç gruba ayrılırlar. UVA ve UVB ışınları göze verdiği zararlar açısından çok tehlikelidir. UVA ışınları daha çok gözün arkasındaki retinayı etkileyerek, makula (sarı nokta) dejenerasyonuna neden olarak görme duyusunu azaltır. UVB ışınları ise, korneada bulanıklık, katarakt, göz kapakları etrafında cilt kanseri ve konjanktival değişiklikler gibi kronik rahatsızlıklara sebep olabilir" derken, önlem alınmazsa tüm bu rahatsızlıkların körlükle sonuçlanabileceğini belirtiyor. 
UV ışınlarının herkesin göz sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirten Op. Dr. Özer Kavalcıoğlu, özellikle açık renk gözlüleri ve çocuklu aileleri bu konuda uyarıyor. Çünkü bir insan, hayatı boyunca maruz kalacağı UV ışınlarının yüzde 80’ini 18 yaşına kadar alıyor. Bu yüzden de ailelerin çocuklarını UV ışınlarına karşı daha fazla koruması gerekiyor. Kavalcıoğlu, "Çocukların göz merceğinin UV ışınlarını süzebilme yeteneğinin yetişkinlere göre az olması nedeniyle çocuklar da risk grubu altına girmektedir. Çocuklar yetişkinlere göre daha geniş göz bebeklerine ve daha temiz göz merceklerine sahip oldukları için ultraviyole ışınlarına karşı daha savunmasız durumdalar” ifadelerine yer veriyor.