44 yıl kaç minute?

Rıdvan Yılmaz’ın mesajıdır:  “44 yıl kaç minute?”
Bu hesaba göre Tayyip Erdoğan, Davos’ta İsrail’i bir dakika eleştirdi, buna karşılık kendi ifadesiyle mayınlı araziyi İzak’a verecek?
Kaç dakika için?
525 bin 600 dakika için!
44 yıllığına verilecek arazi, dünyadaki 38 ülkeden daha büyük!
Ve Rahşan Ecevit,  “Bir toprağı yabancı bir firmaya 44 yıllığına veya daha az bir süre için de olsa, kiralamak demek onu bir nevi satmak demektir. Hele bu toprak sınır bölgemizde ise ülke güvenliği açısından da tehlikeyi davet demektir” diyor.
Yılmaz Özdil ise kiralanacak arazideki mayınları temizleme fiyatını birim fiyat kabul ettikten sonra bütün Türkiye’nin 49 yıllık bedelini 1,3 trilyon dolar, yıllık kirasını ise 27 milyar dolar olarak tespit etmiş.  “Bari tamamını satın da bitsin bu aşkın ıstırabı”  diyor!
Derken, o yönde başka haberler de çıktı. Meğer satış başlamış ama kimsenin haberi yok!
The Economist dergisi, gıda krizini aşmak isteyen ülkelerin başta Afrika olmak üzere dünyanın dört yanından tarım arazisi aldığını, BM’nin  “yeni kolonicilik”  olarak nitelendirdiği anlaşmalar kapsamında Bahreyn’in Türkiye’de 500 milyon dolara arazi aldığını yazdı.
Buna göre, Bahreyn merkezli yatırım fonu AgriCapital ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma, Türkiye’deki bir tarım arazisinin Bahreyn tarafından kullanılmasını öngörüyor. Bedeli ise 500 milyon dolar. The Economist,  “Anlaşmanın boyutu 3-6 milyar dolara çıkabilir”  diye not düştü. Suudiler’in de Türkiye’de tarım arazisi baktıklarını yazdı.

* * *

Ve şu anda Maliye Bakanlığı görevinde bulunan İngiliz vatandaşı Mehmet Şimşek, Türkiye-Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin, temizlenmesi karşılığında, 49 yıllığına yabancılara devredilmesinde sakınca görmediğini açıkladı. Mehmet Şimşek,  “Şu anda Türkiye’de hem tarımsal faaliyette uzmanlaşmış hem de mayın temizlemede uzmanlaşmış firma belki yoktur, bilemiyorum”  diyerek İsrail firmasını adres gösterdi.
İsrail Büyükelçisi Gaby Levy de Şanlıurfa’da  “Her Yahudi için bu topraklara, atalarımızın dedelerimizin geldiği bu topraklara gelmek çok önemli, özellikle Şanlıurfa ve Harran bizim için çok önemli. Biz tarım ve sulamada teknolojik imkanlar ve kullanımı noktasında çok ilerideyiz. GAP çerçevesinde en büyük arazinin var olduğu Şanlıurfa’da bu noktadaki birikimlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz”  dedi.

* * *


Tayyip Erdoğan ise mayınlı arazinin İsrail’e verileceğine ilişkin yasada herhangi bir madde olmadığını söyleyerek,  “Neye dayanarak bunu söylüyorsun. Bunu kendileri yapsın. Bunu mu söylüyorsun? Peki bunun maliyeti hakkında bilgin var mı? Var mı bir çalışman? Yok. Bunu açıkla. Biz para nasıl yönetilir derken işte bunu söylüyoruz”  diye bir açıklama yaptı.
Yasada bir madde yok ama  “İzak gelecek, yatırım yapacak, Ahmet, Mehmet, Hasan, Ayşe Fatma çalışacak”  diye işsizlikle mücadele programını açıklayan Tayyip Bey değil mi?

* * *


Tayyip Bey’in asıl mesleği pazarlamacılık! Bisküvi pazarlar, toprak pazarlar, işgücü pazarlar!
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Davos’tan bir ay önce “Türkiye Başbakanı, yüksek profilli uluslararası bir başarıya ihtiyaç duyuyor”  diye açıklamada bulunmuştu.
Davos tiyatrosu sırasında Tayyip Erdoğan’a, “One minute, one minute”  gösterisini yapma fırsatı verildi!
Erdoğan seçimlerde umduğu başarıyı yakalayamadıysa da düşüşünü frenledi. Fakat şimdi İzak’a yaptığı pazarlama için, 525 bin 600 defa tövbe etse kendisini kurtaramayacak bir açık verdi!

Yazarın Diğer Yazıları