Amerikan sorgu tutanakları!

Amerikan sorgu tutanakları!
Amerikan sorgu tutanakları!

Amerikalı siyasetçilerin, Temsilciler Meclisi Alt Komitesi’nde Gezi protestoları ve sonrasındaki

Amerikalı siyasetçilerin, Temsilciler Meclisi Alt Komitesi’nde Gezi protestoları ve sonrasındaki gelişmelere dair “tanıklığı”na başvurdukları Milliyet yazarı Kadri Gürsel’e soruları:

- “Darbeye neden olabilecek bir istikrarsızlık riski var mıdır?”
- “Gezi Parkı protestolarının varsayılan ’Türkiye Modeli’ne etkisi nedir? Türkiye’nin Ortadoğu’daki yeri şimdi nasıl şekillenmektedir?”
- “Gezi Parkı etrafında AKP’ye karşı mobilize olan siyasi muhalefet sürer mi, canlılığını gelecekte de korur mu?”
- “Mevcut çalkantı, Erdoğan’ın Suriye’deki iç savaşın meydan okumalarına cevap verme kabiliyetini zayıflatır mı?”
- “Kürt-Türk barış süreci bitmiş midir, ya da AKP’nin Gezi Parkı protestolarıyla zayıflamasından sonra da devam edecek midir?”
- “Erdoğan’ın görev süresi dolmadan önce yeni bir anayasayı meclisten geçirerek kendisini güçlü bir başkan yapma umudu kalmış mıdır?”
- “Protestoların ışığında, ABD yetkilileri Türkiye’nin iç konularını Türk liderleriyle gelecekteki ikili temaslarında daha çok gündeme getirmeli midirler?”
- “Gülencilerin Gezi Parkı protestoları karşısında aldığı pozisyon ne oldu ve AKP buna nasıl tepki gösterdi?”

 

+++

 

Duy da inanma...
“Liberallerin önde gideni”nden
“benim sevgili devletim” yazısı

... Lice’de olup bitenlere “demokratik hak arama eylemi” diyebilmek için, demokrasinin “d”sini anlamamış olmak gerekiyor. (...) Hangi demokratik eylemde yol kesilir, kimlik kontrolü yapılır, adam kaçırılır, bir söyleseler de anlasak...
İşin içinde ne kadar uyuşturucu meselesi var, anlayacağız; ama onu bir yana bıraksak bile, bir iktidarın -geçmişte korunaksız oldukları için çok eleştirdiğimiz- karakolları güçlendirmeye çalışmasından da meşru bir şey olabilir mi? Hele hele, birtakım kendini bilmezler daha şimdiden  “Öz Savunma Gücü” olarak ortada dolaşmaya, ona buna kimlik sormaya başlamışsa...
Açık söylemek gerekirse, ben kalekolların inşası faaliyetleri karşısında,  “Onların ihalesi daha önceden yapılmıştı” ya da  “Yenileri yapılmıyor, eskiler onarılıyor” ya da  “Lice’de yapılan karakol yoktu”  gibi zayıf argümanlarla savunmaya geçmeyi doğru bulmuyorum.
Karakolların Kürtler için taşıdığı anlamın ve çağrıştırdıklarının elbette farkındayım. Ama onlar da görmeli ve kabul etmeli ki, bir devlet varsa, onun hem şehirlerde hem de kırsal alanda güvenlik güçleri de; o güvenlik güçlerinin konuşlandığı karakolları da hep olacaktır...
Gülay Göktürk / Bugün

 

+++

 

5 Ağustos çağrısı:
İleri faşizme “dur” deyin
Ergenekon’da, 5 Ağustos günü karar açıklanacak.
Bu kararın bir tarafında sanıklar bir tarafında hükümet var. Çünkü davanın özü bu noktaya indirgendi.
Burada verilecek ağır cezalar, hükümetin dokunulmazlığı ve eleştirilmezliği anlayışını da hükme bağlayacak.
Özgürlükler konusunda duyarlılığı yükselen herkese, 5 Ağustos’u gündeminize alın çağrısında bulunuyoruz.
Gelen ileri demokrasi değil, ileri faşizm.
Bunu durdurabilecek başlıca güç halkın özgürlük çağrısıdır.
Mustafa Balbay / Cumhuriyet

 

+++

 

İktidarın sızlanma mercii olmadığını anla, zira...
Çivi sallanmaya başladı
(...) Hükûmet, karşılaştığı olumsuzlukları siyasi muhalefetle izah etmekten hemen vazgeçmeli. Tedbir merciidir, sızlanma ve bahane değil. Gayrımemnunlar esasen meşrû bir talepten değil, hükûmetin gerginleştirme yaklaşımından nemalanıyorlar. Kutuplaşmanın hangi vahim yerlere doğru uzanabileceğini görmeli; insanları korkularından kıskıvrak tutarak siyasileşmeye sevkeden taraf olmamalı.  “Bizim yokluğumuz kaos getirir” fikrinden enerji üretmeye kalkışmak yerine yumuşak ve kuşatıcı bir dil tercih edilmeli zira taş kımıldamaya, çivi sallanmaya başladı...
A. Turan Alkan / Zaman

 

+++

 

Galiba yeni
bir cadı avı
başlayacak
TERÖR ile mücadele soruşturmalarını yürüten, bu kapsamda Ergenekon ve Dink soruşturmalarını da yürüten savcı,  “Gezi eylemlerine katılmayan, ancak organize ettiği iddia edilen kişi ve kurumları” soruşturmaya başlamış.
(...)
Habere göre savcılık  “faiz lobisinden, dış mihraklardan, onların içerideki ortaklarından” şüpheleniyor.
Oldukça belirsiz, ucu bucağı olmayan geniş bir suçlular ağı yani!
Bu da yıllardır Türkiye’de soruşturma usullerine hâkim olan zihniyetin elinde  “Nereye çekersen oraya çek, canının istediği herkesi içeri tık, dertlerini sonra anlatsınlar”  türünden davalara dönüşme eğilimi göstereceğinin bir işareti.
Öyle görünüyor ki yeni bir  “cadı avı”  ile karşı karşıyayız, bakalım nereye varacak?
Mehmet Y. Yılmaz / Hürriyet

 

+++

 

Bu ne perhiz; bu
ne lahana turşusu
İronik olanı hükümetin “Twitter belası” ndan söz ederken 11 milyon tablet dağıtarak yedi yaşındaki çocukları da bu ağa dahil etmesidir.
Ali Bulaç / Zaman

 

+++

 

Darbeyi önlemek istiyorsanız, yasayla yapamazsınız; adaletle yaparsınız. Adalet ve Kalkınma Partisi;  “adalet”i ve  “kalkınma”yı,   “muhalefettekiler de dahil”  bütün kesimler için yapsın. Gerisini millete bıraksın.
Rıza Zelyut / Güneş