Cumhuriyet önünde özgür basın eylemi

Cumhuriyet önünde özgür basın eylemi
Meslek örgütü temsilcileri, politikacılar, gazeteciler ve vatandaşlar, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasını protesto etti. Yapılan açıklamalarda basın özgürlüğüne vurgu yapıldı.

Cumhuriyet’le dayanışma, tutuklamalara tepki

 Şişli’de Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanan grup, buradan sloganlarla Cumhuriyet gazetesi önüne kadar yürüdü. Yürüyüşe katılanlar arasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Enis Berberoğlu, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, TGC Başkanı Turgay Olcayto, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, gazeteciler Sedat Ergin, Murat Yetkin, Kadri Gürsel, Nedim Şener, Ceyda Karan, Utku Çakırözer, Pak-İş Başkanı İsmail Topçuoğlu, Cumhuriyet çalışanları, yerli ve yabancı çok sayıda gazeteci de vardı. Gazete önünde bir araya gelen grup adına açıklamayı Gazetecilere Özgürlük Platformu Dönem Sözcüsü Kadri Gürsel yaptı. Kadri Gürsel, Dündar ve Gül’ün tutuklanmasına tepki göstererek “İki değerli ve cesur meslektaşımız, askeri ve siyasi casuslukla, terör örgütü üyeliği ile ve devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklamakla suçlanıyorlar. Dündar ve Gül, ne yasal ne de meşru olan bir dış politikanın en karanlık yüzlerinden birini teşhir ederek vatandaşların kendilerinden  gizlenen gerçekler hakkında bilgilenmesini mümkün kılmışlardır” dedi. 

Gazetecilik suç değil
“Türkiye’de basın özgürlüğü yoksa demokrasi de yoktur”diyen Kadri Gürsel, şöyle devam etti:  “İktidar, Can Dündar ve Erdem Gül’ü hapse atarak gazetecilik faaliyetini bir suça indirgemiştir. Gazetecilik suç değildir, uygar insanın temel ihtiyacıdır. Burada Cumhuriyet gazetesinin önünde gazeteciliğe yapılan son saldırının siyasi sorumlularını, Can Dündar ve Erdem Gül’ü bir an önce serbest bırakarak Türkiye’ye daha fazla zarar vermekten vazgeçmeye çağırıyoruz.” 
Sınır Tanımayan Gazeteciler Genel Sekreteri Christopher Deloire de eyleme destek verdi. Deloire, şunları söyledi: “Türkiye’de medya özgürlüğü güçlü şekilde alan kaybediyor. Basın özgürlüğü yaygın bir gerileme içinde. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke içinde 149. sırayı işgal ediyor. Bu gerileme artık tahammül sınırlarını aştı. Bu gerilemeye artık dur demeliyiz.”