PYD'den bir özerk bölge ilanı daha

PYD'den bir özerk bölge ilanı daha
Bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD), ülkenin kuzeyindeki Cizire'nin ardından Kobani'de de özerklik ilan etti.

Suriye'nin kuzeyindeki (Rojava) üçüncü kanton Afrin'de de bugün özerklik ilan edilmesi bekleniyor. Nihai hedefin ise 3 kantonun bir araya getirildikten sonra oluşturulacak bir yapı olacağı belirtiliyor. PYD'nin askeri kanadı YPG militanları, Kobani kantonunda İçişleri Bakanlığı'na bağlı polis olarak görev yapacak. Kobani'de tek taraflı ilan edilen özerk yönetimin meclisi, özerklik ilanı amacıyla toplandı. Meclis başkanı Enver Müslim kürsüye gelerek bakanların isimlerini açıkladı. Türk sınırı boyunca uzanan ve Rojava olarak adlandırılan bölgedeki üç kantondan sonuncusu olan Afrin'in de bugün özerklik ilan etmesi bekleniyor. Ardından, özerklik ilan eden üç kantonun birleştirileceği ifade ediliyor. PYD, geçen hafta, Suriye'nin geleceğinin tartışılacağı uluslararası Cenevre-2 konferansından bir gün önce Cizire kantonunda özerklik ilan etmişti.

Militanlar polis oldu

PYD'nin silahlı birlikleri, önceki gün özerklik ilan eden Kobani kantonunda İçişleri Bakanlığı'na bağlı polis olarak görev yapacak. PYD güçlerinin, son kantonun da özerk yönetime geçmesinden sonra birleşerek ortaya çıkacak yeni yapıda ordunun temelini oluşturması bekleniyor.