Boğaziçili öğrenciler tahliye edildi

Boğaziçili öğrenciler tahliye edildi
94 gündür tutuklu bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri Caner Perit Özen ve Enis Berke Gök'ün adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi.

Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan rektör atamalarını protesto ettikleri için haklarında dava açılan 2''si tutuklu 14 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. 

Boğaziçi Üniversitesi''ne atanan rektör Naci İnci’nin şikayetiyle tutuklanan ve haklarında dava açılan Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen ile 12 Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi ilk duruşması bugün görüldü. Mahkeme tutuklu iki öğrencinin adli kontrol şartı ve yurtdışına çıkış yasağıyla tahliye edilmesine karar verdi.

İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada öğrenciler, “kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “kamu malına zarar verme”, “kara ulaşım araçlarını kaçırma ve alıkoyma” gibi suçlamalardan yargılanıyor.

“İDDİANAMEYİ GÖRÜNCE ŞOK OLDUM”

Duruşma SEGBİS’le katılan tutuklu öğrencilerden Caner Perit Özen, “Tutsaklığım siyasidir, ceza ve gözdağı mahiyeti taşımaktadır. Bizim kayyumlar gibi önünde el pençe durduğumuz hesap verdiğimiz efendimiz yok. Son suçlama olarak ne diyeceğimi bilemedim. Bir ay önce koğuşumuza iddianame geldi. Bunu görünce gözlerime inanamadım. Şok oldum ve sabaha kadar güldüm. İddia makamına beni güldürdükleri için teşekkür ederim” dedi.

“HASTANE ÇIKIŞI TERS KELEPÇE İŞKENCESİ UYGULANDI”

Diğer tutuklu öğrenci Ersin Berke Gök ise, “Hastane çıkışı ters kelepçe işkencesi uygulandı. Sonrası tutsaklık. Psikolojik ve fiziksel işkenceler, emir vermeler, yemek vermemeler yüzünden güçten düşüp hasta olduğumda da verilmeyen ilaçlar. Giremediğim dersler, eğitim hakkımın gasp edilmesi” diye konuştu.

AVUKATLAR: TUTUKLAMA ŞARTLARI HUKUKA AYKIRI

Bir buçuk saatlik aranın devam eden duruşmada daha sonra avukatlar söz aldı. Avukat Burçin Şahan, “Berke ve Perit özelinde konuşmam gerekirse tutuklama şartları kanuna aykırı” derken, avukat Gökhan Soysal “Siyasetçiler yalan söyleyebilir, bu siyasi bir dava. Hukuk yalan söyleyemez” ifadelerini kullandı.

Avukatlar özetle şunları söyledi:

Bir senedir Boğaziçi Üniversitesi ve diğer üniversite öğrencilerine sistematik olarak yapılan anayasal protesto hakkının engellenmesi söz konusu. Öğrenciler defalarca gözaltına alındılar, defalarca darp edildiler. Defalarca sanık sandalyesine oturmak zorunda kaldılar, haklarında açılmış çokça soruşturma bulunmakta. Berke ve Perit özelinde konuşmam gerekirse tutuklama şartları kanuna aykırı bir şekilde gerçekleşmiştir.

“İDDİA VAR BELGE YOK”

Bir tane iddia var, belgede bile yok. Öğrencilerin rektörün önünü kestiğine Savcılık karar vermiş, rektörün kendi ifadesinde bile yok aracın önünün kesildiği. Adli kontrollere itiraz ediyor, imzaların kaldırılmasını istiyoruz. Eylemler 1 yıldır devam ediyor. Müvekillimin üstünün çıplak olmasından dolayı, rahat bir pozisyonda olduğu, sıradan bir gün geçirdiği görülmektedir. Rektör aylardır protesto ediliyor, yarın çıksa yarın da edilir. Olaylar yeni bir yıl olduğu ve kalabalık olduğu için, özel güvenliklerin daha sert darba giriştiği görülüyor. İnsanlar yüzyıllardan beri bir şeyleri açıklamaya çalışır, açıklanamazsa psikolojik sıkıntılar yaşar.”

“BERKE VE PERİT CEZA ALSALAR BİLE CEZAEVİNDE OLMAMALARI GEREKİYORDU”

“Eylemle ilgili ihtar yapılmamış, yeterli sayıda ÖGB mevcut. Herhangi bir şekilde ihtar yapılmadığı ve darp yapıldığı için, 2911 sayılı kanuna muhalefet vardır fakat bu öğrenciler tarafından değil bizzat güvenlik tarafından gerçekleştirilmiştir. Müvekkilim Ersin Berke Gök suçlamalarla ilgili 4 ay açık cezaevinde kalması gerekirken kapalı cezaevinde kalmıştır.

TAHLİYE TALEBİ

Bu hususlar altında müvekkilimizin tahliye edilmesini talep ediyoruz. Pandemi sebebiyle açık cezaevinde kalması gereken kişiler izinli sayılıyor, tutuklu öğrenciler Berke ve Perit, ceza alacak olsalardı bile cezaevinde olmamaları gerekiyordu.

Videodaki gibi, direndiği bir güvenlik görevlisi yok. Aksine güvenlik görevlisinin onun bacağını tutarak ona zarar verdiği, Berke’nin hiçbir şekilde direnmediği görülmektedir. Türkiye’nin en saygın üniversitelerinde okuyan bu öğrencilerin suçlamalarının çekilmesini istiyoruz. Tutukluluk yönünde şunu belirtmek istiyoruz, tenzipte, kaçma şüphesi belirtilmiş. Bir kişinin kaçma şüphesine karar verilmesi için, ailesi, yurt dışı bağlantıları, hal ve tavırları incelenmelidir. Bunlar incelenmiş midir? İncelendiğinde bunların hiçbirinin olmadığını görüyoruz.”

İlgili Haberler