Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçek ortaya çıktı. Rektör İnci ve yardımcıları 6 fakülteyi yönetiyor

Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçek ortaya çıktı. Rektör İnci ve yardımcıları 6 fakülteyi yönetiyor
Boğaziçi Üniversitesi'nde Rektör Naci İnci ve yardımcılarına dair gerçek tablo ortaya çıktı.

Gerçek Gündem''in haberine göre; Boğaziçi Üniversitesi’nde Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt Kerestecioğlu, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Özlem Berk Albachten ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıza Metin Ercan görevden alınmıştı.

Bu kararın ardından İletişim Fakültesi’nin dekanlığına vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Mühendislik Fakültesi’nin dekanlığına ise vekaleten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez vekaleten getirilmişti. Fen-Edebiyat Fakültesi’nin dekanlık görevine ise Rektör Prof. Dr. Naci İnci kendisini atadı.

İletişim ve Hukuk fakülteleri 6 Şubat 2021’de açılmıştı. Hukuk Fakültesi dekanlığına da Prof. Dr. Selami Kuran getirilmişti. Sonuç olarak Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez, Eğitim ve Mühendislik fakülteleri ile öğrenci işleri dekanlığı görevlerinde bulunurken Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İletişim Fakültesi dekanlığını yürütüyor. Fen ve Edebiyat Fakültesi dekanlığına Rektör Prof. Dr. Naci İnci vekalet ederken Hukuk Fakültesi Dekanı da Prof. Dr. Selami Kuran.

ÜNİVERSİTEYİ 3 KİŞİ YÖNETİYOR

Rektör Prof.Dr. Naci İnci ve iki yardımcısının vekil olarak Boğaziçi Üniversitesi’nde yürüttüğü görevler:

Prof.Dr. Naci İnci (Fizik Bölümü Öğr. Üyesi):
Rektör
Fen - Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili

Prof. Dr. Fazıl Önder Sönmez (Makine Mühendisliği Öğr. Üyesi):
Rektör Yardımcısı
Öğrenci İşleri Dekanı
Burs Ofisi Koordinatörü
Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili
Eğitim Fakültesi Dekan Vekili

Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu (Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi):
Rektör Yardımcısı
İletişim Fakültesi Dekan Vekili
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu ve Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) üyesi bir grup akademisyen, atanmış rektör Prof. Dr. Naci İnci’nin üç dekanı görevden almasına dair bir açıklama yapmış ve bu görevden almaları hukuksuz olarak nitelemişti. Yaptıkları açıklamada kararı kabul etmeyeceklerini belirten senato ve ÜYK üyesi akademisyenler, üniversitenin akademik özgürlüğünü ve kurumsal özerkliğini savunmaya devam edeceklerinin de altını çizmişti.

YASAYA AYKIRI SAYIDA GENEL SEKRETER YARDIMCISI

Okulda kadrolaşmaya dair bir başka sorun ise genel sekreter yardımcılığında yaşandı.

Safiye Yılmaz, 23 Kasım 2021 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanı olarak atanmış, ardından dava konusu işlemle kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı bir şekilde 29 Kasım 2021 tarihinden itibaren genel sekreter yardımcısı olarak üniversitede görev yapmaya başlamıştı.

Yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumlarının idari teşkilatı hakkında KHK’nın 5. maddesinde ‘Genel sekreterlik, bir genel sekreter ile en çok iki genel sekreter yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşur’ deniyor. Safiye Yılmaz’ın da genel sekreter yardımcısı olarak görev yapmaya başlamasıyla genel sekreter yardımcısı sayısı 3’e çıktı.

Yasadaki maddenin nedeni ise kamu finansmanının israfına neden olacak şekilde fazla genel sekreter yardımcısı istihdamının önüne geçmek. İhtiyaç olmamasına rağmen yapılan atama da dolayısıyla hukuka aykırılık teşkil ediyor.

İlgili Haberler