ABD, Türkiye ile istihbarat iş birliğini durdurdu

ABD, Türkiye ile istihbarat iş birliğini durdurdu
ABD'nin Türkiye ile yaptığı gizli askeri istihbarat iş birliği programını askıya aldığı belirtildi. Reuters'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı haberde, Ekim ayında başlayan Barış Pınarı Harekâtı sonrasında bu kararın alındığı aktarıldı.

ABD’li dört yetkili, Ankara ile Washington arasındaki gizli askeri istihbarat iş birliği programını askıya aldığını açıkladı. Reuters’ın haberinde, Türkiye’nin özellikle PKK’nın teröristlerini vurmak için bu iş birliğinden faydalandığı aktarıldı.

ABD’nin daha önce kamuoyuna duyurulmayan bu kararı Türkiye’nin Ekim ayında sınır güvenliğini sağlamak ve PYD/YPG ve IŞİD’e karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrasında aldığını söyleyen yetkililer konunun hassas olması sebebiyle isimlerini açıklamadı.

“GEÇEN YILIN SONUNDAN BERİ…”

Yetkililer, ABD’nin geçen yılın sonlarından itibaren terör örgütü PKK’yı hedef alan istihbarat toplama misyonundaki insansız hava araçlarının (İHA) kullanımını askıya aldıklarını söyledi.

Reuters’a konuşan bir diğer ABD’li yetkili ise silahsız olan İHA’ların İncirlik’ten havalandığını dile getirdi. 2007’den beri Türkiye ile Irak’ın kuzeyindeki sınırdaki bölgedeki İHA’ların teröristleri takip ettiği ve yerlerini belirlediği belirtildi.