AB'den Türkiye vurgusu

AB'den Türkiye vurgusu
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB-Türkiye ilişkilerinin zorlu bir dönemden geçtiğini, ilişkileri onarmanın iki tarafa da fayda getireceğini belirterek, Türkiye ile diyalog yolunu izleyeceklerini bildirdi.

Korona virüs dönemi  Avrupa Dış Politikası" başlıklı kitap yayımlayan Borrell, "AB, Küresel Güçler, Yeni İmparatorluklar ve Çok Taraflılık" başlığı altında Türkiye ve Doğu Akdeniz''e değinirken "Türkiye ile öne çıkan konularda diyalog yolunu takip edeceğiz." ifadesini kullandı.

Borrell, AB liderlerinin Doğu Akdeniz konusunda kendisine çok taraflı bir konferans düzenleme görevi verdiğini hatırlatarak, "Çok net olarak yapıcı ilişki yolunu tercih ediyoruz ancak siyasi çizgimiz de açık. Türkiye, uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerini tekrarlarsa AB elindeki seçenekleri kullanacaktır." ifadesine yer verdi.

Coğrafyanın değişemeyeceğini, Türkiye''nin de bir dizi konuda önemli bir ortak olmaya devam edeceğini vurgulayan Borrell, "Bu durum bizim bu büyük komşuyla tehlikeli karşı karşıya gelme dinamiğinden çıkmamızı sağlamalıdır." değerlendirmesini yaptı.

Borrell, Türkiye''nin Doğu Akdeniz''de enerji paylaşımının ve Libya''daki çözümün dışında tutulamayacak bir ülke olarak görülmek istediğini vurguladı. Geçen yıl AB''nin dış politikasında ana konulardan birinin Türkiye ve Doğu Akdeniz olduğunu hatırlatan Borrell, "Bugün şu çok açıktır ki AB, Türkiye ve Rusya ile ilişkilerinde doğru dengeyi bulamadığı sürece kıtada istikrarı sağlayamayacaktır." görüşünü paylaştı.

Göreve geldiğinde Türkiye ile ilişkileri onarmanın kendisi için en zorlu konulardan biri olacağını bildiğini aktaran Borrell, Türkiye''nin Doğu Akdeniz dışında Libya ve Suriye politikalarının da AB''ye uymadığını, 2016''daki göç konulu mutabakatın da iki taraf için beklenen meyvelerini vermediğini kaydetti. 

Borrell, Türkiye-AB ilişkilerinde geçen yılın özetini yaparken "Maalesef Türkiye''nin Navtex ilanları ve Oruç Reis ile Barbaros gemilerinin isimleri Brüksel''de her gün kullanılır oldu." ifadesini kullandı.

Türkiye-AB ilişkilerinin merkezinde Kıbrıs meselesi ve Türkiye''nin Yunanistan ile ilişkileri bulunduğunu yazan Borrell, bu iki meselenin daha fazla ertelenemeyeceğini vurguladı.

Borrell, Türkiye''nin dış politikasını değerlendirirken de Afrika, Batı Balkanlar, Suriye, Irak, Libya, Dağlık Karabağ''dan bahsetti ve "Türkiye, dikkate alınması gereken bir bölgesel güç haline geldi ve inkar edilemeyecek başarılar elde etti. Maalesef bazı konularda Türkiye''nin uluslararası gündemi ve yöntemleri AB''ninki ile aynı çizgide değil." ifadesine yer verdi.

İlgili Haberler