ABD'li altın şirketinin Erzincan'ı nasıl zehirlediğini belgeleriyle anlattı

ABD'li altın şirketinin Erzincan'ı nasıl zehirlediğini belgeleriyle anlattı
Vedat Yener’in Yeniçağ TV’de yayınlanan “Doğrudan Doğruya” programının bu haftaki konuğu, Erzincan’da ABD’li altın şirketinin verdiği tahribat karşısında her türlü yasal zeminde hem Erzincan’ın hem çevre illerin hakkını arayan Sedat Cezayirlioğlu’ydu. Erzincan’ın ABD’li şirket tarafından nasıl zehirlendiğini anlatan Cezayirlioğlu belgelerle vahim durumu gözler önüne serdi.

YENİÇAĞ TV ÖZEL HABER

Fotoğraflar: Sedat Cezayirlioğlu

ABD’li altın şirketinin açmış olduğu atık su havzasının Fırat nehrine ve barajına üç dört yüz metre yakınlıkta olduğuna dikkat çeken Sedat Cezayirlioğlu “Fırat nehri üzerinden, bu tatlı su kaynağının geçtiği bütün iller zehirlenecek ve bu zehirlenme 50-100 yıllık bir süre değil ebediyen zehirlenmiş olarak kalacak” dedi.

ABD’li altın şirketinin çalışma alanını genişletmek için harekete geçtiğini de belirten Cezayirlioğlu

“Şayet şirket bu genişlemeyi yaparsa Erzincan ve çevresindeki illerin tamamı geri döndürülemez şekilde hem doğasını hem içme su kaynaklarını kaybedecek, raporlarla sabit ki, altın çıkarmada kullandıkları kimyasallar dünya üzerindeki en ağır kimyasallar, bu bölgede kanser artışına sebep olacak” ifadelerini kullandı.

Cezayirlioğlu, ABD’li altın şirketine verilen altın çıkarma ruhsatındaki şartnamelerle dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülkenin ruhsat vermeyeceğinin de altını çizdi. Bu maddelerin arasında “Kimyasal kullanılarak yapılan altın çıkarma faaliyetleri için kullanılacak filtre sisteminin olduğu ancak yine de sızmalar olabileceği”nin de eklendiğini belirtti.

Programın ilgili bölümünü izlemek için lütfen tıklayın.

Sedat Cezayirlioğlu’nun dikkat çektiği bir diğer konu da atık su havzalarına su pompalanırken kullanılmak istenen yeni bir sistem kurulmak istendiğini belirtti.

Cezayirlioğlu kullanılmak istenen sistemin, atık su havzalarına pompalanan suyun havaya püskürtülerek daha hızlı şekilde buharlaşmasını sağlamak olduğu ve bunun hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

Bu yeni sistem kullanılmaya başlarsa Erzincan’da hava kirliliğinin hat safhaya çıkacağını, insanların rahat nefes almasının mümkün olmayacağını belirtti. Erzincan’da yaşanan durumu duyurmak için bölgeye gelen yerel haber kanalının çok kısa süre içinde nefes almakta güçlük çekmeye başladıklarını belirten Cezayirlioğlu “Bu sorun sadece Erzincan’ın sorunu değil, bu sorun Sivas’ın, Kayseri’nin, bu şirkete dur denmezse bu sorun tüm Türkiye’nin sorunu olacak” dedi.

Programın ilgili bölümünü izlemek için lütfen tıklayın.

Programın tamamını izlemek için lütfen tıklayın