ABD’li ilaç firmasının Türkiye’de verdiği rüşvetin belgeleri ortaya çıktı

ABD’li ilaç firmasının Türkiye’de verdiği rüşvetin belgeleri ortaya çıktı
2010-2015 yılları arasında bir danışman aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’nda 1.3 milyon dolar rüşvet dağıtan Amerikan ilaç şirketi Alexion, 6.6 milyon dolar haksız kazanç sağladığı bildirilmiş, İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray’da konuya ilişkin soru önergesi vererek “Kimler rüşvet aldı” diye sormuştu.

Rüşvete ilişkin belgeler Tele1’de yayınlandı. Tele1’de yer alan habere göre, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun, FCPA Yasası’na göre hazırladığı ilaç firmasının Türkiye’de dağıttığı rüşvet süreci madde madde anlatılıyor.

Firmanın Rusya, Brezilya ve Kolombiya’daki yasa dışı faaliyetlerinin yer aldığı 35 maddeden oluşan 9 sayfalık suçlamada, Alexion’un 2009 yılında Soliris adlı ilacı Türkiye’de  hasta adına satmaya başladığı bildiriliyor.

Buna göre, Türkiye’de rüşvet süreci şöyle gelişti:

‘Türk yasalarına göre, her hastanın ilaca ulaşabilmesi için Sağlık Bakanlığı’nca atanan ‘Sağlık Hizmetleri Komisyonu’ tarafından ayrı ayrı onay alması gerekiyor. (Reçete ödemesi, tedaviye devam etmesi vs.)

Alexion bu onayları almakta zorlanıyordu. 2010 yılı Ocak ayında İstanbul’da ‘Alexion İlaç Ticaret Limited Şirketi-Alexion Turkey’i kurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi, Alexion bölge yöneticisine, daha fazla hasta onayı almak için Türk Hükümet yetkililerine ödeme yapması gerekebileceğini söyledi.

Tavsiye üzerine ‘Alexion Türkiye’ hasta onay sürecinde yardımcı olması için Sağlık Bakanlığı yetkilileriyle bağlantısı olan bir (Danışman) kiraladı.

Alexion Türkiye 2010-2015 yılları arasında danışmana 1.3 milyon dolar( bir milyon üçyüz bin ) ödedi.

Danışman paranın bir bölümünü nakit verdi, bir kısmını hediye ve yemek şeklinde harcadı.

Danışman 2012-2015 yılları arasında Soliris için hasta reçetelerini onaylama ya da reddetmekten sorumlu Sağlık Bakanlığı’ndaki Komisyon üyelerine 100’er bin dolar ödedi.

Amerikan ilaç şirketi böylece Türkiye’de ‘Soliris’ ilacından  6.6 milyon dolar (altı milyon altıyüz bin) haksız kazanç sağladı.

Menkul ve Kıymetler Borsa Komisyonu – SEC, ilaç firmasının bu uygunsuz ödemelerle ilgili olarak iç denetimin tespit edemeyeceği sahte muhasebe defter ve kayıtları tuttuğunu tespit etti.

İlaç şirketi iddiaları reddetme veya kabul etmek yerine SEC ile anlaşma yolunu tercih etti.

Şirket 21 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

İşte yayınlanan o belgeler:

saglik-bakanligi-rusvet-1.jpgsaglik-bakanligi-rusvet-2.jpgsaglik-bakanligi-rusvet-3.jpg