Acele kamulaştırma kararı alınan arazilere CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan tepki

Acele kamulaştırma kararı alınan arazilere CHP'li Sevda Erdan Kılıç'tan tepki
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Urla ve Çeşme'de yer alan bazı araziler için verilen acele kamulaştırma kararı ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, İzmir’in Urla ve Çeşme ilçelerinde acele kamulaştırma kararı alınan bölge ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Nuri Ersoy’un yanıtlaması için TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi sundu.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan Kılıç, "Resmi Gazete’de yayımlanan 2054 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararıyla; İzmir ili, Çeşme İlçesi, Alaçatı Mahallesi'nde (Vali Kutlu Aktaş barajı ile deniz arasında kalan) toplam 178 adet; Urla ilçesi, Zeytineli Mahallesi'nde (Uzunkuyu mesire alanı ile deniz arasında kalan) 333 adet taşınmazın, turizm yatırımlarına tahsisi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca "acele kamulaştırılmasına" karar verildiğini anımsattı.

"ENDİŞLERİMİZDE HAKLIYIZ"

CHP'li Kılıç, bu parsellerde köylülerin tarlaları ve özel mülklerinin de bulunduğunu, köylülerin tapularına şerh konulduğunu, bölgede yaşayan vatandaşların duruma tepki gösterdiğini ve dava açmaya hazırlandığını bildirdi. Kılıç ayrıca, bu acele kamulaştırma kararının hemen ardından, Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un söz konusu araziler için “Yeni Çeşme” isimli bir proje hazırlatmasının, bu endişelerinde haklı olduklarını gösterdiğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Urla ve Çeşme’de ‘Acil kamulaştırma” kararı alınan arazilerin Arap şirkete gittiği orta çıkmıştı. Suudi Arabistan merkezli Albassam Group’un söz konusu araziler üzerine yapılacak “Yeni Çeşme” isimli bir proje hazırlattığı belirtilmişti. Söz konusu projede Havalimanı, marinalar, oteller ve AVM projeleri ile birlikte çok sayıda lüks konut inşaatı bulunduğu belirtilirken, proje kapsamında ayrıca Alaçatı Koyu ile Mersin Körfezi arasında gemilerin geçebileceği genişlikte bir kanalında yer alması dikkat çekmişti.