Adalet artık sosyal medyada aranır oldu

Adalet artık sosyal  medyada aranır oldu
Şiddet haberlerinin ardı arkası gelmezken, faillerin şaşırtıcı şekilde serbest kalması toplum vicdanını yaralıyor. Bir çok olayda mağdurlar adaletin sağlanması için şiddet görüntülerini sosyal medyada paylaşınca, halkın tepkileri üzerine failler yeniden tutuklanır olması, 'Türkiye'de adalet artık sosyal medyada aranıyor.' algısı oluşturmaya başladı.

Sümeyra KIRCA / YENİÇAĞ

Türkiye''de hemen hemen her gün kadınlara, çocuklara ve masum hayvanlara uygulanan şiddet haberleri sık sık gündeme geliyor. Failler serbest kalınca, mağdurlar adaleti sosyal medyada arıyor. Mağdurlar sosyal medyada şiddet olayının görüntülerini paylaşınca halkın tepkisi üzerine, suçlu olan şahıslar yeniden göz altına alınıyor. Bu durum haliyle ''Adaleti sosyal medya mı arıyoruz?'' sorusunu gündeme getiriyor. 


15 Temmuz''dan sonra birçok hakimin mecburi olarak emekli edildiğini bu boşluğu da tecrübesi olmayan genç hakimleri atayarak doldurduklarını anlatan Kadın Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Avukat Hilal Gültepe Öztürk, "Bazen öyle hakimler görüyoruz ki, daha stajını tamamlamadan göreve gelmiş. 3 aylık-6 aylık hakimlerin verdiği kararlar toplumda infiale sebep oluyor. Önceden büyükşehirlerde hakim olabilmek için Anadolu''da görev yapma zorunluluğu vardı. 10-15 yıl Anadolu''da pişen hakimler büyükşehirlerde davalara bakabilirdi ama şimdi bu yok! Keşke tecrübeli hakimler emekli edilmeden önce bu gençleri yetiştirmelerine fırsat verilseydi" dedi. 


Sosyal medya tepkisi üzerine yaşanan ikinci tutuklama örneklerinden bir kaçı şöyle;  
*Adana''da eski arkadaşı tarafından tehdit edilen Ceren isimli kadın, Kemal A.''nın serbest kalması üzerine Twitter''dan ''''Dayanamıyorum. Bana yardım edin." deyince Kemal A. hakkında yeniden yakalama kararı çıkarıldı. 

* Tuzla''da otomobiline erik çekirdeği attığı gerekçesiyle 11 yaşındaki çocuğu darp eden ve gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan U.Ö., sosyal medyada yapılan itiraz üzerine yeniden gözaltına alındı.

* İstanbul''da trafikte hamile kadının ve eşinin bulunduğu arabayı tekmeleyerek yumruklayan baklavacı kardeşler sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine tutuklandı.

* Sakarya''nın Sapanca ilçesinde uzuvlarının tamamı kesildiği için yaşamını yitiren yavru köpeğin ölümüne neden olan kepçe operatörü sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine tutuklandı.

*Rize''de bir genç kadını tekme ve yumrukla darp ettiği gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra mahkemede serbest bırakılan zanlı sosyal medyada sanatçıların tepkisi üzerine yeniden gözaltına alınıp tutuklandı. 

*Küçük kuzenine zorla sigara içirmeye çalıştığı görüntüleri sosyal medyada yayınlanması ardından Türkiye''yi ayağa kaldıran Betül A. İstanbul''da gözaltına alındı.