Dünya takasI konuşuyor...

Dünya takasI konuşuyor...
Türk rehinelerin kurtarılmasıyla ilgili soru işaretleri gizemini koruyor

FInancIal Times’ın Orta Doğu uzmanı Stein, “IŞİD somut bir karşılık almadan elindeki kozu Türkiye’ye neden teslim etti” diye sordu. Erdoğan’ın, IŞİD’e “bir şeyler verildiğini” ima ettiğini söyleyen Stein, “milyon dolarlık soru bunun ne olduğudur” dedi.

Independent, “Erdoğan, IŞİD’in neden 49 Türk’ü serbest bırakma kararı aldığını açıklamadı. Ankara ile IŞİD arasında karanlık ilişki şüphesi artıyor” derken, WSJ, “Rehinelerin tahliyesi, Ankara’nın koalisyonda rol almasına kapıyı açıyor” ifadesini kullandı. 

Musul Konsolosu Öztürk Yılmaz ve 3’ü Iraklı 45 çalışanın IŞİD’in elinden kurtarılmasına dünya medyası kuşkuyla bakan yorumlar yapıyor. Wall Street Journal gazetesi, “Aynı zamanda militan grubunun bir kurşun atılmadan veya fidye ödenmeden nasıl o kadar büyük bir pazarlık kozundan vazgeçtiğine ilişkin soru işaretlerini yarattı” diye yazdı. “Rehinelerin tahliyesi, Ankara’nın Koalisyon’da rol almasına kapıyı açıyor” diyen gazete şu yorumda bulundu: “Rehinelerin salıverilmesi muhtemelen Türkiye’nin baskıları artırmasına yol açabilir ancak Türk yetkililerinin Ankara’nın aşırı unsurların saldırılarına açık olmasının, hava baskınlarında ABD ortaklarına katılmasının pek olası olmadığı anlamına geldiğini söylüyor.” İngiliz Independent gazetesi de, IŞİD’in  örgütün elindeki diğer rehinlerle Türklere yapılan muameledeki farkları sorguladı. Haberde şöyle denildi: ” Ankara ile IŞİD arasındaki karanlık ilişki hakkındaki şüpheler artıyor. Türkiye hükümeti örgütle anlaşma yapılmadığını iddia ediyor. Bu durum, acımasızlığıyla nam salmış IŞİD’in nasıl olup da bir karşılık almadan, Türk rehineleri serbest bıraktığı sorusunu cevapsız bırakıyor. 

Samimi ilişki
Süreç, Suriye’deki IŞİD saldırılarından kaçan 100 bin Kürt’ün Türkiye’ye sığınmasıyla aynı günlere denk geldi. 49 Türk’ün rehin alınış ve serbest bırakılış şekli, Ankara’nın IŞİD ile diğer ülkelerden daha farklı ve ’samimi’bir ilişkisi olduğunu gösteriyor. “ Daily Telegraph ise, Erdoğan’ın ” IŞİD ile sadece diplomatik ve siyasi pazarlık yapıldı “ dediğini vurgulayarak, ” Pazarlıklar spekülasyonlarla çevrili. IŞİD’e yakın bir web sitesi, IŞİD’in Türkiye’nin kendilerine karşı yapılacak bir askeri müdahaleye dahil olmayacağı garantisi aldığı için rehineleri serbest bıraktığını yazıyor. Bir diğer iddia da rehinelerle 3 üst düzey tutuklunun takas edildiği “ diye yazdı. Financial Times gazetesi, operasyonla ilgili soru işaretlerinin hala yanıt bulamadığını yazdı. Gazete, “Türk yetkililer rehinelerin IŞİD’in elindeki bölgeyi geçerek Musul-Akçakale arasında 500 km uzunluğundaki yolu nasıl ve kimin yardımıyla kat edildiğine halen bir açıklık getirmediler” dedi.