Aile hekimleri tükenmişlik yaşıyor

Hastanelerin yükünü azaltan en önemli kuruluş olan Aile Hekimliği sisteminin sağlıkçıları, pandemi nedeniyle büyük risk altında olmalarına rağmen özveri ile görevlerini sürdürüyorlar.

Sağlık sisteminin kahramanları bazı doktorlar, hemşireler, sağlık personeli bizleri tedavi ederek sağlığımıza kavuşturmak için koronavirüs kaparak hayatlarını kaybettiler, kaybetmeye de devam ediyorlar.

Ankara''nın tanınmış emlak müşaviri ve yazar Salim Taşçı, Türkiye Futbol Federasyonuna, "Bu sezon süper ligin adı şöyle olsun: Sağlıkçılar" diye çok güzel bir öneride bulundu.

Hem köşemde yayınladım hem de Federasyon Başkanı Nihat Özdemir ile konuştum ki o da bu fikri benimsediğini söylemişti.

Süper Ligde 4 hafta, "isimsiz" öneri ise "sahipsiz" kaldı...

Değerli okurlarım,

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. Özlem Sezen, Aile Hekimlerinin Pandemi sürecinde büyük fedakarlık gösterdiklerini, görev tanımlarında bulunmayan iş yüklerini dahi üstlendiklerini ancak esnek çalışma uygulamasına tabi olmadıkları için tükenmişlik yaşadıklarını belirtti.

AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen''in mail olarak bana gönderdiği çarpıcı tespitleri ve açıklamaları şöyle:

"Sayın Uğuroğlu

Yaşadığımız Pandemi döneminde esnek çalışma uygulaması tüm kurumlarda uygulanırken sağlık merkezlerinde ve özellikle aile sağlığı merkezlerinde bu uygulama yapılmamıştır.

Bu durumda çalışanlar üzerinde artan polikliniklerle birlikte virüs yükü artmış ve birçok aile sağlığı merkezi çalışanları COVID19 hastalığına yakalanmış kimisi de işin yürütümü esnasında yakalandığı bu hastalıktan hayatını kaybetmiştir.

Esnek çalışma modelinin uygulanmasını bırakın günlük çalışma süresi birçok yerde 8 saatin üstünde, kimi yerlerde ise 16 saati bulmuşken, aile sağlığı merkezlerinde çalışırken görevleri olmayan iş yükleri Pandemi bahane edilerek aile hekimlerinin sırtına yüklenmiştir.

Bu da yetmezmiş gibi ayrıca sahada ve hastanelerde görevlendirmeler yapılmıştır.

Belediyelerin ve adli makamların uhdesinde olan defin ve adli tabiplik işlemleri aile hekimlerinin 5258 sayılı Yasa''da sayılan asli görevleri olmadığı halde bu görevler de aile hekimlerine verilmiştir.

Bu da yetmezmiş gibi vatandaşlarımızdan COVID19 veya başka bir sebeple ölen farkı gözetmeksizin ölü muayeneleri de aile hekimlerince yapılmıştır.

Tüm yüklenen görevlerin yanında aile hekimlerince herhangi bir ek ödeme talebinde bulunulmamışken, Sağlık Bakanımız bizzat kendisi, aile hekimlerinin emeğini görmezden gelemeyeceğini beyan ederek ek ödeme taahhüdünde bulunmuştur.

Ancak bu taahhüdünün de arkasında duramamıştır.

Aile hekimlerine bu güne kadar hiçbir ek ödeme yapılmamış aksine moral ve motivasyonları bozacak şekilde işlemler tesis edilmiş, cezalar verilmiş, görevlerinden el çektirilmiş, sürekli denetimler ve itibar suikastları yapılmıştır.

Pandemide Performans muafiyeti uygulanmamış hatta Pandemi nedeniyle evinden çıkamayan vatandaşın talebi dahi olmayan izlemler neden yapılmadı diye de kimi yerlerde keyfi uygulamalarla aile sağlığı çalışanlarına cezalar verilmiş neticede de ücretleri kesilmiştir.

Tüm yaşanan Pandemi süreci bize tekrar göstermiştir ki; sağlık sisteminin 3 basamaklı piramit sistemi ne yazık ki başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere bizleri yetiştiren değerli hocalarımız ve bilim kurulu tarafından dahi anlaşılamamıştır.

Resmi kurumların kurum içi yazışmalarında kolay kolay görülmeyen yapmazsanız hakkınızda tutanak tutarız, yasal işlem başlatırız gibi bir tarz ve üslup ne yazık ki sadece Aile Hekimliği özelinde hem de bu Pandemi sürecinde daha da artmıştır. Personelini tehdit etmek sadece Aile Hekimliğinde özel bir durum halini almıştır."

13-ekim-2020-orhan-ugurlu-dr-ozlem-sezen.jpeg

Değerli okurlarım,

Sağlık Bakanı her gün basın toplantısı yapıyor ama sağlıkçı kahramanlarımızın sorunlarını çözmek için Cumhurbaşkanlığı Hükümeti ne maddi ne de manevi önlemler alıyor.

112 Ambulans sisteminin sağlıkçılarını ve canları pahasına, can kurtarmak için araçlarını kullanan sürücülerini ne düşünen ne konuşan ne de sorunlarını çözmek isteyen var.

Üstüne üstlük Türk Tabipler Birliği gibi sivil toplum örgütünün kapatılması MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından öneriliyor.

Dr. Özlem Sezen''in bu açıklaması üzerine Devlet Bahçeli, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu''nun kapatılması için de çağrı yapar mı?

Aile hekimim Mustafa Karabıyık''ın şahsında tüm aile hekimlerimize ve aile hemşirelerimize verdikleri özverili hizmet nedeniyle şükranlarımı sunuyorum.

 

Yazarın Diğer Yazıları