Rafineri yatırımlarına özel teşvik hazırlığı

Rafineri yatırımlarına özel teşvik hazırlığı
Rafineri yatırımlarına özel teşvik hazırlığı

Türkiye petrokimya yatırımlarında atağa kalkıyor. Ekonomi Bakanı Çağlayan “Stratejik yatırımlarda yüzde 40 katma değer şa

Türkiye petrokimya yatırımlarında atağa kalkıyor. Ekonomi Bakanı Çağlayan “Stratejik  yatırımlarda yüzde 40 katma değer şartını rafineri sisteminde aramayacağız” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ciddi bir rafineri kapasitesi olduğunu belirterek, “Rafineri kapasitemizi en etkin şekilde kullanmak, cari açığı azaltmak için stratejik  yatırımlarda yüzde 40 katma değer şartını rafineri sisteminde aramayacağız” dedi. Singapur Limanı ve Jurong Adası’nı ziyaretinin ardından gazetecelere açıklamalarda bulunan Çağlayan, Türkiye’nin ticari kapasitesi ve ürünleriyle Singapur pazarında görücüye çıktığını söyledi.

1.3 milyon ton kapasite
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için lojistik ve uygun enerji altyapısının hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Çağlayan, “2023’e giden hedefte bunların hepsi stratejik hedefler ve eylemler olarak var” dedi. Oteller, yiyecek, içecek imkanları ve daha birçok sosyal imkanın bulunduğu Santosa Adası’nın özel ekonomik bölgesi sayılan Jurong Adası’nı daha cazip kılmak için tasarlandığını kaydeden Çağlayan, “Biz de bunun ilk örneğini Mersin’den başlatalım istiyoruz. Çünkü Mersin bununla ilgili önemli bir altyapıya sahip” diye konuştu..

Jurong Adası’nda 100 petro-kimya tesisi bulunduğunu belirten Çağlayan, bu firmaların toplam yatırımının 40 milyar Singapur doları (34 milyar Amerikan doları) olduğunu dile getirdi.
Çağlayan, adada günlük petrol işleme kapasitesinin 1,3 milyon tona ulaştığını belirterek, adada 4 rafineri bulunduğunu söyledi. Bakanlık olarak kimya sektörüne ayrı bir önem verdiklerini anlatan Çağlayan, Jurong modelinin uygulanması halinde Türkiye’ye çok önemli petro-kimya yatırımları geleceğini belirtti.  Çağlayan, teşvik sistemini yurt dışında tanıtmak için Bakanlık olarak bazı uluslararası kanallara reklam vereceklerini bildirdi.  Çağlayan, Türk ürünlerini Uzak Doğu pazarında daha fazla tanıtmak adına, ilk uygulamaları Singapur’dan başlamak üzere Uzak Doğu ülkelerinde televizyon ile tanıtım yapacak firmalara Bakanlık tarafından parasal destek verileceğini bildirdi.Çağlayan, stratejik yatırımlara sağlanan teşvikler için aranan “en az yüzde 40 katma değer sağlayacak yatırım olması” şartını rafineri yatırımları için aramayacaklarını açıkladı.