Türkiye, kendi YHT’sini üretecek

Türkiye, kendi YHT’sini üretecek
Türkiye, kendi YHT’sini üretecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, milli trenlerin ticari anlamda 2018 yılında raylarda olacağını bildi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, milli trenlerin ticari anlamda 2018 yılında raylarda olacağını bildirdi. Milli gemi projesinden sonra ’Türkiye Milli Tren Projesi’başlıyor. Yüksek hızlı tren seti, yeni nesil dizel tren seti (DMU), yeni nesil elektrikli tren seti (EMU) ve yeni nesil yük vagonlarını kapsayan “Milli Tren Projesi”, Ankara’da düzenlenen bir törenle, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından tanıtıldı.

 


5 yılda raylarda olacak

Binali Yıldırım, ’Türkiye Milli Tren Projesi’ile ilgili bilgi verirken şunları söyledi; “İnşallah önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamen kendi aklımız fikrimiz ürünümüz olan hızlı trenimizi de raylara koymuş olacağız. Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda yapılacak demiryolları hatlarını dikkate alırsak ihtiyacı olan hızlı tren seti miktarı 100’dür. Bu, 3 milyar dolarlık yaklaşık bir bütçe demektir. Bu bütçeyi dışarıya verecekken; bu projeyle birlikte en azından bunun yüzde 60’ını yüzde 70’ini içeride kalmasını sağlayacağız. En kısa vadede yani 5 yıllık vadede, demek ki 2-2,5 milyar dolarlık en az tasarruf söz konusu, ama bunun ötesinde gerçekleştirdikten sonra bölge ülkelerinde oluşturacağı ekonomik katma değer çok daha büyük olacaktır” dedi. Yıldırım, proje yürütücüsü olarak, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ ve TÜDEMSAŞ, proje ortağı olarak; İstanbul Teknik Üniversitesi, proje paydaşları olarak ise TÜBİTAK, ASELSAN, Üniversiteler, Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümesi ve Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi’nin seçildiğini, diğer resmi ve özel kuruluşlardan da destek alındığını bildirdi.